-  Spaar- en TL-lampen duurder
-  Siegwerk neemt Sicpa Benelux over
-  Parfumerieketen Douglas koopt Lavigne
-  GTI schrapt 1.000 banen

Spaar- en TL-lampen duurder

Elke gasontladingslamp kost vanaf 1 juli 30 eurocent meer als gevolg van het heffen van een recyclagebijdrage, meldt Recupel. Tot de gasontbrandingslampen behoren onder meer de spaarlampen en TL-lampen, metaal- en kwikdamplampen en fluorescentielampen voor zonnebanken. De vzw LightRec zal de betrokken lampen inzamelen. Volgens Recupel ,,hebben fabrikanten en invoerders van gasontladingslampen er financieel belang bij zo vlug mogelijk aan te sluiten bij LightRec''. Wie laattijdig aansluit, kan een retroactieve factuur verwachten van 0,30 euro per lamp die na 1 juli 2005 op de markt is gebracht. Ook voor elektrische en elektronische medische hulpmiddelen en laboratoriumapparatuur moet vanaf 1 juli een recyclagebijdrage betaald worden.

(belga)

Siegwerk neemt Sicpa Benelux over

Drukinktproducent Sicpa Benelux uit Bornem is overgenomen door het Duitse Siegwerk. Ook het personeel wordt volledig mee overgenomen, zegt Willy Van den Broeck van de socialistische vakbond ABVV. Siegwerk telt zo'n 1.400 medewerkers, gespreid over tien landen en produceert verpakkingsinkt. De 230 werknemers uit Bornem kunnen allemaal aan de slag blijven. Sicpa Bornem omvat een distributiecentrum voor veiligheidsinkt en verpakkingsinkt. Alleen de verpakkingsinkt wordt overgenomen. De groep telt wereldwijd 4.000 personeelsleden.

(belga)

Parfumerieketen Douglas koopt Lavigne

De belangrijkste Europese parfumerieketen, het Duitse Douglas, neemt de winkels van de Franse groep Lavigne (Elytis) over. Lavigne bezit in Frankrijk 150 parfumeriewinkels met de naam Elytis waarvan 115 in franchising. De nieuwe combinatie wordt de nummer vier in Frankrijk. De 35 Lavigne-filialen halen een omzet van 52 miljoen, de 55 Franse Douglas-filialen 77 miljoen. Douglas telt 11.000 werknemers en 814 parfumeries in 17 verschillende landen, de helft daarvan bevindt zich in Rusland.

(afp)

GTI schrapt 1.000 banen

De Nederlandse technische dienstverlener GTI, een dochter van het Belgisch-Franse energieconcern Tractebel, gaat fors reorganiseren. De komende drie jaar zullen er duizend arbeidsplaatsen verdwijnen. Een deel van de duizend arbeidsplaatsen verdwijnt door natuurlijk verloop. GTI schat dat gedwongen ontslag voor 700 van hen onvermijdelijk is. Bij GTI werken 8.800 mensen.