Gimv vlast op nieuwe overname
Gimv-voorzitter Herman Daems: ,,We willen nog kernlanden toevoegen.'' Foto: © WDK
ANTWERPEN - De Gimv bestudeert mogelijkheden om haar aanwezigheid in Europa verder op te voeren. Het ,,Halder-model'' staat daarbij voorop: de overname van een team buy-outspecialisten. ,,Toen we Halder overnamen, deed men minnetjes, maar het is een succes geworden'', zegt Herman Daems, voorzitter van de Gimv.

WE kijken of we onze voetafdruk in Europa kunnen vergroten'', zegt Herman Daems, voorzitter van de Gimv en past-voorzitter van de Europese durfkapitaalorganisatie Evca. Inzet is om op die manier een beter netwerk te hebben om mee te dingen naar buy-outs, met schulden gefinancierde bedrijfsovernames.

De Gimv nam halfweg 2000 het team van Halder over nadat een poging om Alpinvest over te nemen was mislukt. Via Halder is de Gimv een belangrijke speler in het segment van ,,de grotere kleine bedrijfsovernames'' in markten zoals Duitsland en Nederland. In Duitsland heeft de Gimv vorig jaar een apart fonds gelanceerd, het Halder Gimv-buyoutfonds met 155 miljoen euro middelen.

,,Toen we Halder overnamen, reageerden sommigen meewarig, maar vandaag betwist niemand meer het succes van die operatie'', zegt Daems. De Gimv zei eerder dat ze ook in Frankrijk voet aan de grond wou krijgen, maar die ambitie is nog altijd niet ingevuld. ,,Ik zeg niet dat het Frankrijk wordt, maar we willen nog kernlanden toevoegen'', zegt Daems die voorzichtigheid predikt. De Gimv bestudeert zowel mogelijkheden ,,in het noorden als in het zuiden''. In Frankrijk is het probleem dat er al heel wat geld beschikbaar is.

,,We willen niet om het even welk team overnemen. Ik ken bedrijven die stellen dat ze Frankrijk strategisch vinden en dan er maar iets kopen. Dat is vragen om problemen. We weten wat we willen. Een buy-outteam kan je maar overnemen ergens in de periode dat de bestaande fondsen geliquideerd worden en het startschot nog niet gegeven is voor een nieuw fonds'', zegt Daems.

De Gimv mikt in de buy-outmarkt op overnames van 15 miljoen tot 125 miljoen euro. Daarvan wordt slechts een kwart met eigen middelen gefinancierd, de rest met schulden die het overgenomen bedrijf moet aflossen. Enkele jaren geleden was de Gimv nog maar nauwelijks in die markt aanwezig. Het accent lag toen op minderheidsdeelnemingen.

,,De durfkapitaalmarkt heeft de jongste vijf jaar enorme veranderingen gekend'', zegt Daems. ,,Niet iedereen is zich daarvan bewust.'' Sommigen voorspellen dat de huidige buy-outgolf, waarbij bedrijven zich diep in de schulden steken, tot ongelukken zal leiden. ,,De wilde en absurde structuren zie je vooral bij de allergrootste overnames, dat speelt niet in het segment waarin wij actief zijn'', zegt Daems. ,,Maar soms ben ik ook verrast over de bereidheid van de banken om zulke overnames te financieren. Bij een omslag in de economie kunnen er wat problemen opduiken.''

Dirk Boogmans, voorzitter van de Belgian Venturing Association (BVA), zegt dat een studie in Nederland heeft aangetoond dat bedrijven na een buy-out sneller groeien, meer investeren en meer personen tewerkstellen (dat laatste kan ook het resultaat zijn van overnames). ,,We zullen dergelijke studie ook in België laten uitvoeren om de kritiek te weerleggen'', zegt Boogmans.

Boogmans zegt te verwachten dat het fenomeen van met schulden gefinancierde overnames structureel is. ,,Grote groepen zullen blijven bijkomstige activiteiten afstoten, je hebt tal van familiebedrijven waar er opvolgingsproblemen zijn of waar je via een buy-out niet-actieve familieleden kan uitkopen.'' Daems vindt vooral dat laatste belangrijk. ,,Je creëert liquiditeit voor aandeelhouders van niet-genoteerde bedrijven.''