BRUSSEL - Paus Johannes Paulus II is de meest invloedrijke Europeaan van de voorbije 25 jaar, terwijl voorzitter Daniel Vasella van de Zwitserse farmagroep Novartis de meest invloedrijke zakenman was. Dat bleek uit een peiling die de Financial Times organiseerde onder de gebruikers van zijn website naar aanleiding van de 25ste verjaardag van zijn Europese editie.

Uit de stemming blijkt duidelijk dat de verdwijning van het communisme en het einde van de Koude Oorlog beschouwd worden als de meest markante gebeurtenissen van die voorbije kwarteeuw, schrijft de Financial Times in zijn bespreking van de uitslag. Mikhail Gorbatsjov eindigde op nummer twee, na de paus en voor de Britse ex-premier Margaret Thatcher. De Noorse ex-premier Gro Harlem Brundtland eindigde op vier, de Duitse ex-kanselier Helmut Kohl op vijf. De Britse computerwetenschapper Tim Berners Lee, de uitvinder van het Internet, (,,je hebt niet gewonnen, maar zonder jou hadden we dit niet kunnen doen'', schrijft de FT) haalde de zesde plaats, Jacques Delors, de voormalige voorzitter van de Europese Commissie de zevende. Een verdere rangschikking geeft de FT niet.

In de rangschikking voor de zakenlui haalde ,,medicijnman'' Daniel Vasella het nipt van Heinrich von Pierer, de topman van de Duitse groep Siemens. Derde staat Michael O'Leary (Ryanair), vierde Christopher Gent (tot voor kort topman van Vodafone), en vijfde Hasso Plattner, medestichter en voorzitter van de raad van bestuur van het softwarehuis SAP. De zesde en de zevende plaats gaan naar respectievelijk Jorma Ollila (Nokia) en Hans-Jörg Rudloff (ex-Credit Suisse First Boston).

De deelnemers aan de peiling konden kiezen uit twee shortlists van elk 25 persoonlijkheden die was samengesteld door de redactie van de FT. Albert Frère (GBL) was de enige Belg die op die shortlists voorkwam.

Meer dan 32.000 lezers uit 104 landen brachten hun stem uit. De meeste deelnemers kwamen uit het VK en de rest van de EU, maar er kwamen ook stemmen binnen uit Togo, de Maagdeneilanden en welgeteld 1 uit Vaticaanstad.

(kdr)