France Telecom houdt strijd om Telindus spannend
Foto: rr
Belgacom weet zich voorwaardelijk verzekerd van 21,5 procent van Telindus, maar France Telecom bestudeert de zaak nog.

. De bestuurders van Telindus die aandelen hebben en of specifieke aandeelhouders vertegenwoordigen, hebben gisteren te kennen gegeven dat ze bij afwezigheid van een hoger bod hun aandelen inbrengen in het bod van Belgacom.

Belgacom biedt zoals bekend nog tot en met vrijdag 16,60 euro per aandeel Telindus. Dat is flink meer dan de 13,50 euro die het eind september bekend maakte.

Belgacom schreef toen geschiedenis door als Belgisch overheidsbedrijf quasi vijandig op een Vlaams familiebedrijf te bieden. De West-Vlaamse families bij Telindus reageerden met een stellingenoorlog, die aanvankelijk door Belgacom werd onderschat. Toen plotseling France Telecom (FT) als tegenbieder opdook, zag Belgacom zich verplicht zijn biedprijs te verhogen. Al was het maar om te beletten dat een grote concurrent zich op de thuismarkt ging nestelen.

Belgacom heeft zich via ingrijpende toegevingen ondertussen alsnog verzekerd van de steun van Telindus. Gisteren bleek dat, als er geen hoger bod komt, alle referentie-aandeelhouders hun aandelen (7.697.030 stuks) of 21,5 procent van het kapitaal zullen inbrengen in het bod.

Dat is méér dan waarop France Telecom initieel kon rekenen. De Waalse overheidsholding Sriw hield zich toen op de vlakte.

Belgacom heeft beloofd in de komende vijf jaar geen ingrepen te doen bij Telindus. Voorts wordt ceo Ronald Everaert van Telindus opgenomen in het managementcomité van Belgacom en blijft Jan Steyaert voorzitter van Telindus.

Telindus brengt ook de eigen aandelen (0,18 procent) in het bod in, terwijl Carmen Cordier en Jan Steyaert hun warranten inbrengen.

Het was gisterenavond nog onduidelijk wat France Telecom gaat doen. De Franse telecomreus bestudeerde het dossier nog, maar de vraag is of de groep de door Belgacom geboden garanties kan evenaren. Precies dit cruciaal element was gisterenavond nog niet uitgeklaard. Vandaag is de laatste dag voor FT om tegen te bieden. Dat bod moet 5 procent hoger liggen dan de 16,60 euro van Belgacom.

Mochten de Fransen toch doorgaan, ,,dan zal Belgacom de situatie opnieuw evalueren'', luidt het bij personen vertrouwd met de situatie. ,,Het gaat dan niet om de waarde van de activiteit, maar om een grote concurrent uit de markt te houden'', zegt een betrokkene.

Vandaag is het de laatste dag dat het Frans staatsbedrijf kan reageren.

(pdd)