PEKING - Airbus heeft maandag 23 toestellen voor de middellange afstand verkocht aan China. Met het contract is een bedrag gemoeid van bijna 1 miljard euro. Het contract werd maandagnamiddag ondertekend naar aanleiding van het bezoek van de Duitse kanselier Gerhard Schröder aan Peking. Schröder is al voor de zesde maal in de Volksrepubliek.

Het gaat om Airbus-toestellen van het type A319, A320 en A321, verduidelijkte de Duitse staatssecretaris voor Economie Dietmar Staffelt.

Het is de tweede Chinese bestelling van die omvang voor Airbus dit jaar. In juni kocht de maatschappij Eastern Airlines 20 vliegtuigen voor de lange afstand van het type A330. Voor welke luchtvaartmaatschappij of maatschappijen deze nieuwe bestelling bedoeld is, werd niet bekendgemaakt.

Daarentegen slaagde Airbus er nog niet in om de Chinezen te overtuigen om ook het toekomstige reuzevliegtuig A380 te bestellen. De Europese vliegtuigbouwer hoopte een contract te kunnen afsluiten in oktober tijdens het bezoek van de Franse president Jacques Chirac, en nadien in november tijdens de luchtvaartsalon van Zhuhai in het zuiden van China. Toch zegt vice-voorzitter Philippe Camus van de Europese luchtvaartgroep EADS er vertrouwen in te hebben.

Ook de Duitse groepen Siemens en Volkswagen sloten maandag in de marge van het bezoek van Schröder aan Peking belangrijke contracten af. Siemens ondertekende een akkoord over de levering van 180 locomotieven aan China voor 360 miljoen euro. Autobouwer Volkswagen, al sterk ingeplant in China, opent nieuwe fabrieken in Shanghai en de noordoostelijke stad Dalian.