MILAAN - De aandelen van de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia bereikten gisteren hun laagste niveau ooit nadat het bedrijf had bekendgemaakt dat er eind september mogelijk geen geld meer in kas is. Het aandeel verloor in Milaan 2,46 procent tot 19,39 eurocent.

Het management is al een week in onderhandeling met de vakbonden om een kostenbesparingsprogramma op te stellen. Dat is de belangrijkste voorwaarde voor een lening van 400 miljoen euro die de overheid het bedrijf heeft beloofd. Zonder die lening dreigt het bankroet. Europa heeft al het groene licht gegeven voor de lening.

Alitalia, voor 62 procent in handen van de overheid, denkt dit jaar evenveel verlies te zullen maken als vorig jaar. Toen ging het om 519 miljoen euro. In de eerste helft van dit jaar verloor het bedrijf 330 miljoen euro, tegen 315 miljoen euro vorig jaar.

De vakbonden vrezen dat een derde van de 20.000 banen op de tocht komt te staan. Gisteren lekten plannen uit waaruit blijkt dat minstens 7.000 banen geschrapt zouden worden. Nog eens 6.500 zouden worden ondergebracht in een af te splitsen dochtermaatschappij die diensten levert. Alitalia zelf zou in afgeslankte vorm onder de naam AZ Fly blijven voortleven met 7.000 tot 7.500 werknemers. Alitalia wil op die manier de komende vier jaar 880 miljoen euro kosten besparen.

Vorige week liet de huidige topman, Giancarlo Cimoli, aan de vakbonden weten dat de omzet in de maanden juni en juli 17 procent onder de doelstelling was gebleven. Gisteren leken de vakbonden zich iets inschikkelijker op te stellen en het verlies van werkgelegenheid te aanvaarden. Als er op 15 september nog geen overeenstemming is, wil de regering een bewindvoerder voor Alitalia aanwijzen. Dat willen de vakbonden voorkomen. Vice-premier Giancarlo Fini, lid van de nationalistische Alleanza Nazionale, zei maandag dat ,,Alitalia kan en moet worden gered.''

Sinds het begin van dit jaar daalde de waarde van het aandeel al met zo'n 30 procent. De nieuwe terugval is er gekomen nadat de raad van bestuur van de luchtvaartmaatschappij gisteren alarmerende informatie vrijgaf over de liquide middelen van het op de rand van het faillissement bengelende Alitalia. Die belopen nog 72 miljoen euro, waarvan 50 miljoen nodig is om de lonen van september te betalen.

De schuld van de groep Alitalia bedroeg op 31 juli al 1,676 miljard euro, terwijl de schuldenlast van het beursgenoteerde moederbedrijf Alitalia steeg tot 1,716 miljard euro. Alitalia heeft sinds 1998 geen operationele winst meer gemaakt.

(reuters, bloomberg, afp)