PARIJS - Frankrijk onderzoekt of het mogelijk is om een internationale vredesmacht naar Haïti te sturen om er de situatie onder controle te krijgen. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Dominique de Villepin laten verstaan.

De Villepin stelde op de Franse openbare radio dat in Parijs een 'crisiscel' is opgericht die moet bestuderen hoe onmiddellijk kan worden gereageerd op de crisis in Haïti. Eén van de mogelijkheden is het ontplooien van een vredesmacht. De Villepin onderstreepte echter dat er ook andere mogelijkheden zijn om hulp te bieden.

De gewapende opstand tegen de Haïtiaanse president Jean-Bertrand Aristide groeit nog altijd aan. De havenstad Gonaïves was al in handen van de rebellen. Maandag hebben de opstandelingen ook Hinche, de belangrijkste stad in het binnenland van Haïti, veroverd.

Aristide riep de internationale gemeenschap gisteren op om de politiebijstand in het kader van de Organisatie voor Amerikaanse Staten (OAS) te versnellen. De Haïtiaanse regering aanvaardde die hulp afgelopen weekend. Het geweld in Haïti heeft sinds begin februari al het leven gekost aan zeker vijftig mensen.