Philippe Housiaux profileert zich duidelijk als de tegenkandidaat. Hij is de man van de Waalse (AISF) en Vlaamse koepel (VSF) van sportfederaties. Housiaux (57) is doctor in de rechten en haalde een postgraduaat in marketing. In tegenstelling tot Beckers bracht Housiaux zijn hele leven door in de sportwereld. Housiaux was atleet. Hij nam deel aan de Olympische Spelen van Mexico in 1968. Hij liep er de 100 en 200 meter en deed mee aan het verspringen. In die disciplines was hij Belgisch recordhouder tussen 1968 en 1976.

Na zijn carrière als atleet bleef Housiaux actief in de sport. Hij was tien jaar hoofdredacteur van Olympics, het tijdschrift van het BOIC, hij was adviseur bij het IOC, hij was tussen 1997 en 2000 vice-voorzitter van het BOIC. Sinds 1986 is hij directeur van Dialogic, een communicatie- en marketingbureau dat vooral actief is op sportgebied.

PLUS

Hij kent de sportwereld door en door.

Als kandidaat van de Waalse en Vlaamse sportkoepels wil hij het BOIC meer laten aansluiten bij de twee gemeenschappen, en dus bij de federale staatsstructuur van België.

MIN

Housiaux is een man van grote ideeën, maar die lopen niet altijd goed af. Vier jaar geleden was hij ook kandidaat-voorzitter, maar werd kansloos verslagen door François Narmon. Twee keer probeerde hij de Olympische Spelen naar België te halen. Verder dan haalbaarheidsstudies is het nooit gekomen.

In topsport draait het om geld en sponsors: Beckers heeft op dat vlak duidelijk betere papieren.

Hij loopt niet over van charisma.