Het aantal hotelovernachtingen in ons land is in de eerste helft van vorig jaar licht gedaald.

Er werden 11,7 miljoen overnachtingen geboekt, 2,7 procent minder dan een jaar eerder. De afname manifesteerde zich in alle drie de gewesten, maar het sterkst in Brussel. Daar bedroeg de afname 5,9 procent. Vlaanderen tekende een daling met 2,2 procent op, Wallonië met 1,1 procent.

De cijfers komen van de Federale Overheidsdienst Economie. Vlaanderen blijft wel de belangrijkste toeristische bestemming. Van alle hotelovernachtingen vindt 59 procent in Vlaanderen plaats. Wallonië is goed voor 21 procent, Brussel voor 19 procent.

De hoofdstad trek de meeste buitenlandse bezoekers. Bijna 90 procent van de hotelgasten is van buitenlandse afkomst. In Vlaanderen is dat 55 procent, in Wallonië 45 procent. In Vlaanderen blijven de bezoekers ook iets langer. Per gast worden er 2,4 overnachtingen geregistreerd. In Wallonië blijven de bezoekers 2,3 nachten, in Brussel 1,9 nachten.

Het aantal overnachtingen nam sterker af dan het aantal bezoekers, dat met 0,8 procent achteruitging. De gemiddelde verblijfsduur is dus licht afgenomen.

De cijfers hebben betrekking op overnachtingen in accommodaties met vier kamers of meer. Bed & breakfast- adressen zijn er dus niet in opgenomen, evenmin als campings. Het gaat zowel om toeristische reizen als zakentrips.

(rmg)