De telecomoperator France Telecom zegt dat zijn omzet van 2005 lager uitkomt dan verwacht. Het tweede telecomconcern in Europa kondigt bovendien aan dat de negatieve trend zich ook dit jaar doorzet. De grootste klappen vallen in de vastelijntelefonie.

France Telecom speelt in ons land al een tijdje in de achtertuin van Belgacom. Vooral op het gebied van mobiele telefonie, door een participatie van 50,2 procent in Mobistar, de tweede Belgische gsm-operator. Gisteren kondigde France Telecom trouwens aan dat de naam Mobistar dit jaar zeker nog behouden wordt.

De Fransen hebben ook een Belgische dochter, Equant, die diensten verleent voor computernetwerken, vooral aan grote bedrijven.

Met Belgacom lopen er intussen verkennende gesprekken over een samenwerking op het gebied van digitale televisie. Zo zouden de Fransen al een kijkje zijn komen nemen naar het digitale platform en bestaat de mogelijkheid dat de operatoren samen gaan bieden op uitzendrechten.

Maar gisteren moest France Telecom vooral klappen opvangen. Na de bekendmaking van de tegenvallende verwachtingen zakte het aandeel op de beurs met bijna 8%. De operator trok ook de andere Europese telecomaandelen naar beneden omdat beleggers vrezen voor slechte resultaten.

Het Franse telecombedrijf realiseerde in 2005 een omzetstijging tussen 2 en 3%, terwijl in oktober vorig jaar nog werd uitgegaan van een groei van 3 tot 5%. Vooral de sector van vaste telefonie realiseerde een kleinere omzet.

Na de bekendmaking van de slechte cijfers zakte het aandeel van het Europese telecomconcern met 7,6%tot 20,02 euro. Het gaat om de grootste daling in meer dan drie jaar. Ook de andere Europese telecomaandelen deelden in de klappen. In België verloor Mobistar 3 procent, KPN daalde met 2,2 procent. Vodafone moest 1,3 procent inleveren en Telecom Italia zakte met 2 procent.

(nna)