De Europese beleggers reageerden gisteren nogal aangeslagen op de slechtere winstcijfers van twee zwaargewichten als Shell en Shering. Hun Aziatische collega's waren dan weer opgetogen over de schitterende resultaten van autogigant Toyota. De Amerikanen wachten ondertussen af wat de arbeidsmarktcijfers vandaag zullen zeggen over de manier waarop de economie groeit.

In Azië is zowat iedereen er nu blijkbaar van overtuigd dat Toyota marktaandeel verovert in de VS. De autobouwer haalt 80 procent van zijn omzet op de Amerikaanse markt en pakte gisterochtend uit met een kwartaalwinst van 2,17 miljard euro. Dat is 60 procent meer dan tijdens dezelfde periode het jaar voordien en ruim 20 procent meer dan analisten hadden voorspeld. Het aandeel klom 2,7 procent.

Toyota heeft blijkbaar weinig last van de sterke yen, wat niet gezegd kan worden van Ricoh. De nummer twee onder de Japanse producenten van kantooruitrusting donderde 3,4 procent omlaag nadat het bedrijf zijn verwachtingen voor de volledige jaaromzet met 1,3 procent had verlaagd. Het bedrijf ziet de yen de komende maanden nog verder klimmen tegenover de dollar.Europa presteerde heel wat minder. Vooral de oliewaarden kregen klappen. Beleggers vrezen dat de stijgende Iraakse olieproductie op termijn de prijzen zal doen dalen. Er was bovendien een rapport waaruit blijkt dat de Amerikaanse oliereserves op het hoogste peil zijn beland in zes weken. Ook dat lijkt op naderende prijsdalingen te wijzen.

Shell incasseerde bovendien een winstdaling met 33 procent tijdens het vierde kwartaal. Met 1,86 miljard dollar blijft een winst een flink stuk beneden de 2 miljard dollar die analisten hadden verwacht. Shell Transport, dat 40 procent van de aandelen van de oliemaatschappij in handen heeft, zakte daarop 1,9 procent. Royal Dutch Petroleum - eigenaar van de resterende 60 procent - dook 1,3 procent.

Een van de grootste verliezers was echter Shering. De nummer drie onder de farmawaarden zakte 4,8 procent na de aankondiging dat de winst dit jaar lager zal uitvallen dan in 2003. De zwakke dollar en prijscontroles in Japan en Duitsland zijn volgens de directie de ,,schuldigen''. Als de prognose werkelijkheid wordt, is het de eerste keer in acht jaar dat Shering minder winst boekt dan het jaar voordien.

ICI kon dan weer 2,9 procent winst binnenhalen. Tijdens het vierde kwartaal boekte het Britse chemieconcern minder winst, maar dat hield verband met de hoge kosten, verbonden aan massale afdankingen.

Deutsche Bank klom 1,3 procent na de aankondiging dat de nummer twee onder de Europese banken een dividend zal betalen van 1,5 euro. Dat is een stijging met 15 procent tegenover 2002. De bank publiceerde voor het vierde kwartaal ook een nettowinst van 436 miljoen euro, tegenover een verlies van 105 miljoen euro tijdens dezelfde periode het jaar voordien.

In eigen land slaagde UCB er in een deel van het woensdag verloren terrein weer goed te maken. De nettowinst van de chemiegroep verbeterde afgelopen jaar met 1,5 procent tegenover 2002. Dat werd beloond met een koersstijging van 1,6 procent.

Spector Group dook dan weer 3,1 procent nadat Delta Lloyd Securities de rating van het bedrijf had verlaagde van ,,outperform'' tot ,,in-line''. Miko klom 1,2 procent en belandde daarmee op het hoogste peil in 2 jaar. Na beurs kon de producent van koffiefilters en verpakkingsmateriaal uitpakken met mooie resultaten.

In Amerika ging de beurs zwak van start, maar na een opmerking van een van de Fed-directeurs dat de Amerikaanse economie dit jaar een krachtige prestatie zal neerzetten, ging het weer de goede kant op. Twee uur voor slot stond de Dow een half procent hoger, de Nasdaq boekte driekwart procent winst.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in