BRUSSEL - In mei werden in Europa 1.240.539 nieuwe wagens ingeschreven. Dat is een stijging van 1,2 procent ten opzichte van vorig jaar. De totale stijging dit jaar bedraagt 2,8 procent. Vooral de Japanse en Koreaanse automerken doet het goed, blijkt uit de cijfers van de Vereniging voor Europese Autoconstructeurs ACEA.

Hoewel het gaat om de vijfde maandelijkse stijging op rij, is de groei kleiner dan de voorbije maanden. Dat is volgens ACEA enerzijds te wijten aan het feit dat mei in een aantal landen minder werkdagen telde dan vorig jaar, maar anderzijds ook aan ,,een stagnerend consumentenvertrouwen in sommige landen''.

Mei was vooral een goede maand voor de autoconstructeurs in Portugal (15,2 procent) en Italië (12,1 procent). Ook in België lag de stijging met 5 procent hoger dan het Europese gemiddelde. In Nederland (-14,9 procent), Duitsland (-7,3 procent) en Zweden (-6,5 procent) werden er minder auto's ingeschreven. In de nieuwe EU-lidstaten werd een daling van 5,6 procent opgetekend, met opvallende dalingen voor Tsjechië (-19,4 procent) en Polen (-15,2 procent). Litouwen was dan weer de sterkste stijger met +44,4 procent, al moet daarbij wel vermeld worden dat het in absolute cijfers gaat om een stijging van 747 tot 1.079 wagens.

Wat betreft de verschillende automerken, kenden vooral de Koreaanse automerken Hyundai, KIA en Daewoo een opvallende groei (+22,7 procent). Er werden in mei ook meer Japanse merken verkocht. De verkoop van de PSA Group, met merken Peugeot en Citroën, daalde met 2,8 procent.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig