PARIJS - Franse elektriciteitswerkers hebben de stroomvoorziening van de huizen van verschillende politici afgesloten. Ze willen daarmee protesteren tegen de plannen van de regering om delen van de elektriciteits- en gasbedrijven, die momenteel eigendom zijn van de staat, te privatiseren.

Nadat de vakbonden maandag hadden opgeroepen tot een 24-urenstaking, sneden de betogers de elektriciteitsdraden door die de huizen van het hoofd van de UDF-partij, Francois Bayrou, en de directeur van de werkgeversorganisatie MEDEF, Ernest-Antoine Sellière, van stroom voorzien. In de nacht van maandag op dinsdag sneden werknemers van het stroombedrijf EDF de stroom in de woning van premier Jean-Pierre Raffarin al af. Ook de woningen van onder anderen oud-premier Alain Juppé en minister van industrie Patrick Devedjian waren tijdelijk in duisternis gehuld. Ongeveer 10.000 gezinnen in het departement Lot kregen maandag last van de stroomonderbreking. In Limoges en Cahors viel de straatverlichting uit.

In Parijs kwamen naar schatting 5.000 mensen op straat om te protesteren tegen de plannen van de Franse minister van Financiën, Nicolas Sarkozy, om 30 procent van het elektriciteitsbedrijf EDF en het gasbedrijf GDF te privatiseren tegen de lente van 2005.

Vandaag beginnen de debatten over de wet die het statuut van de twee bedrijven zal aanpassen zodat de weg naar de privatisering openligt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig