BRUSSEL - De Belgische werkgevers zijn opnieuw optimistisch wat de tewerkstellingsvooruitzichten betreft. Dat blijkt uit de driemaandelijkse rondvraag van de internationale uitzendgroep Manpower. Tachtig procent van de 787 ondervraagde werkgevers verwacht dat het tewerkstellingsniveau in zijn onderneming van juli tot september stabiel zal blijven. Veertien procent voorziet een personeelsuitbreiding, terwijl slechts drie procent een inkrimping van het aantal werknemers vreest.

De barometer van Manpower bereikt daarmee een score van +11 procent, het beste resultaat sinds de start van de peiling in België in het derde kwartaal van 2003.

Opvallend: werkgevers in Brussel en Vlaanderen zien de tewerkstellingsvooruitzichten heel wat rooskleuriger tegemoet dan hun collega's in Wallonië. De netto tewerkstellingsprognose (het verschil tussen het aantal bedrijven dat verwacht personeel aan te zullen werven en het aantal dat verwacht personeel te laten afvloeien) bedraagt respectievelijk +13 en +12 procent tegen amper +4 procent in het zuiden van het land.

In alle sectoren verwachten werkgevers dat ze extra personeel zullen kunnen aanwerven. De tewerkstellingsvooruitzichten zijn het gunstigst bij de nutsbedrijven (elektriciteit, gas en water), een gevolg van de liberalisering van deze sector. De netto tewerkstellingsprognose bedraagt er +21 procent. Ook de horeca -een gevolg van de drukke zomermaanden- en de openbare en sociale diensten, doen het goed met elk een tewerkstellingsprognose van +16 procent. Werkgevers in de groot- en kleinhandel zijn dan weer het voorzichtigst, met een netto tewerkstellingsprognose van slechts +1 procent. Maar dat cijfer is wel een hele verbetering tegenover de -7 procent in het tweede kwartaal.

Manpower maakt dezelfde oefening ook in andere landen dan België. In Europa wordt met uitzondering van Duitsland (-4) de positieve trend bevestigd. De rest van de wereld boekt fors hogere groeicijfers, maar volgens Manpower heeft dat te maken met het feit dat de Europese tewerkstellingsmarkt minder flexibel is. ,,De dalingen zijn er minder scherp, dus is ook het herstel minder opvallend'', luidde het vandaag op een persconferentie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig