-  Algemeen
-  Auto
-  Chemie & Farma
-  Consumptie
-  Diensten
-  Energie & Grondstoffen
-  Industrie
-  IT & Telecom
-  Media & Internet
-  TransportAlgemeen

Volgens de economen van de Nederlandse bank ABN Amro zal de economie van de kersverse wereldkampioen Italië in 2006 in totaal met 1,7 procent groeien. Het winnen van de wereldbeker speelt een belangrijke rol in deze groei, aldus het rapport ,,Soccernomics 2006''.

Auto

Bij de Tsjechische Volkswagendochter Skoda is gisteren, zowat honderd jaar na de stichting van het merk, het tien miljoenste voertuig van de band gerold. Waar er voor de eerste vijf miljoen voertuigen ongeveer 86 jaar nodig was, was dit voor de tweede vijf miljoen nog maar vijftien jaar.

Het Europees Hof van Justitie scheldt de Duitse autobouwer Volkswagen een boete van 30,96 miljoen euro kwijt.

De Europese Commissie had de boete opgelegd omwille van concurrentievervalsing. Maar daarvan is volgens het Hof geen sprake.

Chemie & Farma

De Vlaamse regering heeft, in navolging van de sector automobiel, ook een actieplan klaar voor de chemiesector.

,,De bedoeling is om een optimaal flankerend beleid voor een bepaalde sector te creëren'', aldus minister van Economie Fientje Moerman.

Consumptie

De Belgische voedingsgroep Alpro Soja gaat met het Franse Yoplait een strategisch partnerschap aan voor de Franse markt. Financiële details zijn niet bekend.

PepsiC o heeft gisteren bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers de winstverwachting voor heel 2006 verhoogd.

Het voedings- en drankenconcern komt tot de positievere vooruitzichten na de 'sterkte' van de prestaties in het eerste halfjaar.

Diensten

De Amerikaanse durfkapitalist Blackstone verwerft zeven vestigingen van de vakantieparkengroep Center Parcs Europe. De verkoop omvat ook de twee vestigingen van Center Parcs in België, Erperheide in Peer en de Vossemeren in Lommel.

Taxipost heeft er enkele nieuwe klanten bij. Sherpa, het bedrijf dat tickets verkoopt voor concerten en evenementen, schakelt vanaf nu Taxipost in om de tickets te bezorgen. Ook Neckermann werkt met online bestellingen en koos Taxipost om een deel van zijn pakjes te laten rondbrengen.

Energie & Grondstoffen

De spanningen in het Midden-Oosten hebben gisteren de prijs voor ruwe olie tot een nieuw record gejaagd.

Zowel in de VS als in Londen werden recordprijzen van boven de 76 dollar per vat opgetekend.

ExxonMobil bouwt een nieuwe warmtekrachtcentrale op zijn raffinaderij in Antwerpen. Het vermogen van de centrale zal 130 megawatt bedragen. Dat is voldoende om op jaarbasis 300.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien.

Industrie

Het bod van Mittal Steel op Arcelor liep gisteren af. Woensdag had Mittal 17,63 procent van de stemgerechtigde aandelen verworven. Een dag eerder bedroeg het percentage 14 procent, maar Mittal ,,heeft geen plannen om het bod te verlengen''. Mittal gelooft het minimum van 50 procent te halen.

IT & Telecom

De manier waarop de telecomwaakhond BIPT de maximumprijzen voor de overdracht van een gsm-nummer van de ene operator naar een andere bepaalt, is in overeenstemming met de Europese regels. Dit oordeelt het Europees Hof van Justitie, na een klacht van Mobistar .

Media & Internet

Entertainment-gigant Disney gaat de filmproductie fors verminderen. Het aantal producties gaat terug van achttien per jaar naar acht. Ook zullen er ontslagen vallen, aldus Variety .

Transport

Eurotunnel , de Frans-Britse maatschappij die de tunnel onder het Kanaal uitbaat, annuleert de algemene aandeelhoudersvergadering, die gepland was op 27 juli. Dat is het gevolg van het mislukken van het overleg met de schuldeisers.