Het is de vierde keer dat de Europese rechtbank een beslissing herroept die onder auspiciën van voormalig Commissaris Mario Monti tot stand is gekomen.

Driemaal eerder werd een fusieverbod geschrapt. Het is de eerste keer dat de rechters een goedkeuring annuleren.In juni 2002 herriep de Europese rechtbank het verbod op de overname van reisorganisatie First Choice door Airtours. De Commissie had niet voldoende aangetoond dat er sprake kon zijn van een dominante marktpositie.Vier maanden later, in oktober 2002, werd Monti opnieuw teruggefloten. Ditmaal ging het over het vriendelijke overnamebod van het Franse Schneider Electric op zijn concurrent Legrand.

Tien maanden na de aankondiging zette de Europese Commissie het licht op rood voor de deal. Toen had Schneider al 98,1 procent van de Legrand-aandelen in handen. Die moesten weer van de hand worden gedaan, oordeelde de Europese Commissie.

Maar Schneider gaf zich niet zomaar gewonnen en stapte naar het Europees gerecht. In oktober oordeelde de rechtbank dat de Commissie verkeerd geoordeeld had.In dezelfde maand herriep het Europese gerecht ook het overnameverbod voor Sidel, dat door het Zweedse Tetra Laval overgenomen zou worden. Tetra Laval was een sterke speler op de markt voor drankkartons, terwijl Sidel juist sterk stond in petflessen.

De Commissie oordeelde dat de combinatie van die twee marktposities een combinatie zou opleveren die de concurrentie schade zou toebrengen. In oktober 2001 werd de fusie verboden.

Tetra Laval ging in beroep en kreeg gelijk.