Rechter beslist over Eurotunnel
Jacques Gounon: ,,Als er in september geen akkoord is, hebben we onvoldoende tijd om de herstructurering op poten te zetten. Dan vallen de activiteiten vanaf volgend jaar stil.'' Foto: © BLOOMBERG NEWS
Eurotunnel heeft woensdagnacht geen akkoord kunnen bereiken met zijn schuldeisers. De voorwaardelijke vraag naar bescherming tegen die schuldeisers wordt daardoor definitief.

DE Parijse handelsrechtbank moet zich wel nog uitspreken over het verzoek tot de zogenaamde procédure de sauvegarde , een nieuwe Franse procedure waarbij het bedrijf bescherming tegen de schuldeisers kan vragen. De uitspraak zou op 25 juli volgen.

Die stap komt er omdat gedelegeerd bestuurder Jacques Gounon er woensdagnacht niet in is geslaagd om een akkoord over een schuldherschikking te bereiken met de kleine achtergestelde schuldeisers. Het verzet tegen de voorstellen van Gounon werd vooral geleid door Deutsche Bank. ,,We hebben om elf uur (woensdagavond, red.) een laatste voorstel op tafel gelegd waarin aan hun voornaamste eisen werd tegemoetgekomen. Ik begrijp niet hoe een belangrijke instelling als Deutsche Bank zich zo onredelijk kan gedragen'', zei Gounon gisteren.

,,Op anderhalve dag kan je geen akkoord bereiken'', reageerde Nina Nitz, de woordvoerder van Arco. Dat is de vereniging waarin de 'kleine' obligatiehouders vertegenwoordigd zijn. Deutsche Bank maakt er deel van uit. ,,Als de rechtbank het verzoek tot de procédure de sauvegarde goedkeurt, zullen de gesprekken op een constructieve manier worden hervat om tot een akkoord te komen.''

Dat is precies wat er eigenlijk gaat gebeuren. De gesprekken over een schuldherschikking, die eerder op een informele manier gehouden werden, zullen nu in een formeel juridisch kader plaatsvinden. Zo zal onder meer een rechter-commissaris bemiddelen in de gesprekken tussen het bedrijf en de schuldeisers. Gounon houdt intussen wel de leiding over het bedrijf in handen, maar de rechter-commissaris houdt wel een oogje in het zeil.

Door die hele regeling kunnen de treinen voorlopig zonder problemen door de Kanaaltunnel blijven sporen. Maar de klok tikt onverbiddelijk, liet Gounon duidelijk verstaan. ,,Als er in september geen akkoord is, hebben we onvoldoende tijd om de herstructurering op poten te zetten. Dan vallen de activiteiten vanaf volgend jaar stil.''

Gounon benadrukte dat hij niet verder kan gaan dan tijdens de onderhandelingen woensdagnacht. Met de grootste schuldeisers bereikte hij eind mei een akkoord, maar dat gaat opnieuw in de trommel. De algemene vergadering van 27 juli wordt afgelast. Normaal moesten de aandeelhouders zich die dag uitspreken over de schuldherschikking.