Snoecks NV en Drukkerij Deckers Druk zijn allebei druk bezig met de nieuwe Snoecks.

Het dispuut is het gevolg van de overname begin dit jaar van de Gentse drukker Snoeck-Ducaju en zoon. De drukkerij Deckers Druk nam toen het personeel en de activa van de failliete Gentse drukker over. De uitgeverij Snoecks NV, die al jarenlang Snoecks uitgeeft, had niets met deze overname te maken en bleef zelfstandig bestaan.

,,Maar tot onze verrassing ontdekten we later dat ook de merknaam Snoecks tot de activa van Snoeck-Ducaju en zoon behoort,'' zegt Joris Deckers, de afgevaardigd bestuurder van Deckers Druk. ,,De merknaam was voor tien jaar vastgelegd op naam van de drukkerij Snoeck-Ducaju en zoon, die een overeenkomst had met Snoecks NV om het jaarboek uit te geven. Omdat zij vergeten hebben die registratie van de merknaam over te zetten naar een andere vennootschap, behoort de merknaam Snoecks tot onze activa.''

Geert Stadeus, de hoofdredacteur die voor Snoecks NV het jaarlijkse boek maakt, zegt dat hij zich weinig zorgen maakt. ,,Snoecks NV geeft het jaarboek al meer dan tachtig jaar uit. De nieuwe eigenaars beweren wel dat zij een document hebben dat hen het recht zou geven Snoecks uit te geven, maar wij hebben een contract waarin staat dat de naam van het jaarboek en de kalender bij de NV horen.'' Snoecks NV spande daarom een kort geding aan tegen Deckers Druk. De uitspraak komt er op 21 augustus.

Deckers zegt dat hij nog een compromis heeft voorgesteld aan Snoecks NV. ,,Wij zouden ieder jaar de licentie geven aan hen zodat zij Snoecks zouden kunnen maken. In ruil zouden zij dan dat order bij ons laten drukken. Maar Patrick Snoecks, de bestuurder van Snoecks NV, vond dat chantage. Via het compromis had alles nochtans kunnen voortgaan zoals het was.''

Beide partijen zijn er rotsvast van overtuigd dat zij de nieuwe Snoecks mogen uitgeven. Stadeus zegt dat de helft van het volgende jaarboek van Snoecks al af is.

Ondertussen schakelde Deckers Druk ook al een Antwerps communicatiebureau in om hun Snoecks klaar te stomen.

(dbj)