CD&V is vertrouwen in Vlaamse coalitiepartners kwijt (update 3)
Foto: epa
BRUSSEL - De CD&V is het vertrouwen in haar Vlaamse coalitiepartners kwijt. Volgens Yves Leterme is het Vlaams regeerakkoord geschonden omdat de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde niet gesplitst wordt. De partij vraagt van VLD en SP.A een geste om het vertrouwen te herstellen. Maar voor die partijen is er geen vuiltje aan de lucht.
,,Ik ben hoeder van het Vlaams regeerakkoord en het gegeven woord'', begon Leterme een korte verklaring na afloop van het crisisberaad van de Vlaamse regering. ,,Ik heb gisteren vastgesteld dat het Vlaams regeerakkoord manifest geschonden werd. We kunnen niet zomaar overgaan tot de orde van de dag. Er is nu een ernstig probleem met het vertrouwen over de uitvoering van een belangrijk punt van het regeerakkoord. Ik heb aan de verschillende partijen van de meerderheid voorstellen gevraagd om het vertrouwen te herstellen'', zei de minister-president.

De Vlaamse regering besprak vanmiddag de politieke toestand en hoe het nu verder moet. Zowel CD&V- als N-VA-kopstukken beschuldigden de andere Vlaamse meerderheidspartijen van woordbreuk. Volgens hen kan er binnen de Vlaamse regering niet zomaar voortgewerkt kan worden.

Bal ligt in kamp VLD en SP.A

Na het crisisberaad kwam de CD&V-fractie bijeen. Daar was de teneur dezelfde: de partij van minister-president Leterme is het vertrouwen in de coalitiepartners kwijt, en vraagt SP.A en VLD om intitiatieven te nemen die het vertrouwen kunnen herstellen.

Wat die maatregelen of voorstellen precies moeten zijn, is niet duidelijk. CD&V legt de bal volledig in het kamp van de andere partijen. ,,We wachten op hun voorstellen en zullen die dan evalueren. Maar we verwachten daden en geen woorden', stelt Luc Martens.

VLD ziet geen probleem

De VLD heeft al laten weten dat ze geen voorstellen zal doen. Volgens de VLD partij is er immers helemaal geen sprake van een vertrouwensbreuk. ,,Indien Leterme meent dat er sprake is van een breuk moet hij zelf maar voorstellen doen'', laat een woordvoerster van Vlaams vice-minister-president Fientje Moerman weten.

Volgens de VLD zijn de liberalen en socialisten tot het uiterste zijn gegaan om te proberen de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde te splitsen.

SP.A wil gewoon voortwerken

Ook voor de SPA. is er geen sprake van een vertrouwensbreuk. Volgens partijvoorzitter Steve Stevaert kan er dan ook geen sprake zijn van extra ministers of bevoegdheden voor de CD&V of het herschrijven van het Vlaams regeerakkoord.

Stevaert zegt begrip te hebben voor de moeilijke situatie van de CD&V en N-VA. ,,Het is erg vervelend voor hen, maar ook voor ons.'' De partijvoorzitter vindt dan ook dat de Vlaamse regering gewoon moet voortwerken. Ten laatste volgende woensdag wil de SP.A-voorzitter overgaan tot de orde van de dag.

Spirit wil geen crisis in Vlaanderen

Kartelpartner Spirit wil wel alles doen om het vertrouwen te herstellen. De partij wil niet dat de situatie op federaal niveau het werk van de Vlaamse regering verstoort. ,,Spirit wil het Vlaams regeerakkoord verder uitvoeren als loyale partner en hoopt dat te doen in een gezond vertrouwen met de andere partijen'', schrijft de partij in een mededeling.

De splitsing is een streefdoel dat alle Vlaamse regeringspartijen delen, dus alle Vlaamse meerderheidspartijen zijn met zijn allen slachtoffer van de situatie, vindt Spirit nog.

Manifestatie

Voor het crisisberaad van de Vlaamse regering hield Vlaams Belang een korte manifestatie voor het kabinet van minister-president Leterme. De betoging verliep zonder incidenten. Er waren zo'n zestig betogers, vooral parlementsleden.

Vlaams Belang-voorzitter Frank Vanhecke riep Leterme op niet langer een Vlaamse regering te vormen met partijen van ,,woordbrekers die de francofone agressie laten betijen''. ,,Een Vlaams minister-president die naam waardig respecteert zijn eigen regeerverklaring, zijn eigen gegeven woord, en blijft in de omstandigheden van vandaag geen seconde langer aan het hoofd van een Vlaamse regering met VLD en SP.A'', aldus Vanhecke.