ERFURT - De Duitse socialistische partij SPD van de Duitse kanselier Gerhard Schröder heeft zondag een nieuwe nederlaag geleden bij de gemeenteraadsverkiezingen in de oostelijke deelstaat Thuringen. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten.

De SPD behaalde 13,8 procent van de stemmen en bleef zo ver achter de christen-democratische CDU die 34,9 procent van de kiezers achter zich wist te scharen en achter de neo-communisten van de PDS die 27,7 procent van de stemmen haalden.

De SPD levert tien procentpunten in in vergelijking met de vorige gemeenteraadsverkiezingen in het oostelijke Bundesland in 1999. De PDS won ongeveer tien procentpunten en de CDU verloor acht procentpunten in vergelijking met de vorige verkiezingen, maar kwam wel als winnaar uit de bus.

De nieuwe verkiezingsnederlaag van de SPD is de zoveelste in een haast onafgebroken reeks van nederlagen sinds 2002. De partij van de kanselier boette aan populariteit in door het hervormingsprogramma dat snoeit in de uitgaven van de staat.

,,De mensen hebben het gevoel dat enkel de kleine man wordt aangepakt door de hervormingen'', aldus de leider van de sociaal-democraten in Thüringen, Christoph Matschie. ,,De stemming is over het algemeen erg slecht voor de SPD'', erkende hij.

Bij de deelstaatsverkiezingen in Thüringen op 13 juni was de SPD ook als derde partij uit de bus gekomen met 14,5 procent van de stemmen, de slechtste score van de partij in deze voormalige DDR-deelstaat. De CDU haalde toen 43 procent en de PDS 26,1 procent.