Plaspauze kan Makaay duur te staan komen
Roy Makaay Foto: © ap
BERLIJN - Een plaspauze van aanvaller Roy Makaay tijdens de kwartfinale van het EK voetbal tegen Zweden, zou de Nederlanders duur kunnen te staan komen. Althans, dat denkt het Duitse dagblad Bild, omdat de Nederlandse spits naar het toilet ging zonder toelating van de scheidsrechter.

Makaay, die in de 87ste minuut Andy van der Meyde verving, ging tussen het einde van de reglementaire speeltijd en het begin van de verlengingen naar het toilet zonder dat te melden aan de Slovaakse scheidsrechter Lubos Michel. Dat is een inbreuk tegen regel 12 van de Internationale Voetbalfederatie FIFA, en moet volgens die regel bestraft worden met een gele kaart, aldus Bild. Noch de scheidsrechter, noch de grensrechters, noch de vierde scheidsrechter hadden de korte verdwijning echter opgemerkt.

In de 116de minuut kreeg Makaay wel een gele kaart voor een overtreding op de Zweed Kim Källström. Normalerwijze had de aanvaller van Bayern München dus rood moeten krijgen als hij geel had gekregen voor de plaspauze zonder toelating.

Zo had Makaay ook geen strafschop kunnen nemen, een 11-meter die hij omzette en daarmee de Nederlanders op 4-4 bracht. .