ISTANBUL - De Amerikaanse president George W. Bush en de Britse premier Tony Blair hebben de vervroegde machtsoverdracht in Irak verwelkomd. Bush benadrukte de ,,ernst'' van de nieuwe leiders van het land in de strijd tegen het terrorisme. Blair waarschuwde echter ook voor verdere terreuraanslagen.

,,Uiteraard steunen we de machtsoverdracht, het is immers hun beslissing. Zij nemen de controle over'', reageerde een woordvoerder van de Britse premier Blair. ,,Het is belangrijk dat het Iraakse volk nu voor het eerst kan zien dat Iraakse leiders de leiding nemen in Bagdad'', voegde hij er nog aan toe.

De woordvoerder gaf toe dat het nieuws over de machtsoverdracht eerder dan gepland was bekendgemaakt door de Iraakse minister van Buitenland Zaken Hoshyar Zebari, na zijn ontmoeting met Blair.

Volgens de woordvoerder werd de overdracht vervroegd om de terroristen in Bagdad te bestrijden, maar ook om het politieke initiatief te grijpen. Hij waarschwude wel voor nog meer terreurdaden. ,,Natuurlijk zullen die er nog zijn, maar vanaf nu zullen de terroristen de Iraakse regering aanvallen en niet langer de coalitie'', besloot hij.