Profielen nieuwe Iraakse leiders
Iyad Allawi. Foto: rr
Premier Iyad Allawi (geboren in 1945): sjiiet, heeft banden met de strijdkrachten en de CIA. Zijn machtsbasis, het Iraakse Nationaal Akkoord, dat voornamelijk uit voormalige leden van de Baath-partij en ex-militairen bestaat, benadrukt zijn wereldlijke karakter en telt zowel sjiieten als soennieten onder zijn leden. Neuroloog, afgestudeerd aan Universiteit van Londen.
President Ghazi Mashal Ajil al-Yawer (45): vooraanstaand soennitisch lid van Shammar-stam, die sjiitische clans omvat en een van de grootste stammen in de Golfregio is. Geboren in Mosoel. Burgerlijk ingenieur, studeerde in Saudi-Arabië en aan de Georgetown-universiteit in de Verenigde Staten. Presidentsambt is voornamelijk ceremonieel.

Minister van Buitenlandse Zaken Hoshyar Zebari (51): voormalig Koerdisch guerrillastrijder. Reist de wereld af om steun te werven voor een nieuw, verenigd en democratisch Irak.

Minister van Defensie Hazem Shaalan (geboren in 1947 in Diwaniyah): sjeik van de Ghazal-stam. Studeerde economie en management in Bagdad. Moest in 1985 vluchten. Leidde een vastgoedonderneming in Groot-Brittannië en is sinds april 2003 gouverneur van Diwaniyah.

Minister van Oliezaken Thamir Abbas Ghadban (geboren in 1945 in Babylon): studeerde geologie in Londen. Werd op het vroegere ministerie van Oliezaken in functie teruggezet nadat hij voor democratische hervormingen had gepleit.

Minister van Binnenlandse Zaken Falah Hassan al-Nakib (48): studeerde civiele werktuigbouw in VS. Provinciaal bestuurder in Tikrit, de thuishaven van Saddam Hoessein. Zoon van vroegere plaatsvervangende stafchef van Saddam die eind jaren '70 moest uitwijken.

Minister van Justitie Malik Dohan al-Hassan (geboren in 1920 geboren in Hillah): na de val van Saddam gekozen tot voorzitter van de Iraakse juristenbond. Protesteerde al in een vroeg stadium tegen de omstandigheden waaronder Irakezen gevangen werden gehouden en het ontbreken van juridische bijstand. Was in de jaren '60 minister van Cultuur en was onder Saddam politiek gevangene.