Zware strijd in Basra
Foto: rr
BASRA - In de Zuid-Iraakse stad Basra hebben honderden sjiitische strijders van het Leger van Al-Mahdi vandaag zwaar slag geleverd met Britse militairen. De strijders, aanhangers van de radicale geestelijke Muqtada al-Sadr, lijken daarmee gehoor te geven aan een oproep van een van Al-Sadrs naaste medewerkers. Die loofde vrijdag een beloning uit voor elke gedode of gevangen coalitiesoldaat.

De strijders van het Leger van Al-Mahdi vielen de Britten op verschillende plaatsen aan. Patrouilles werden beschoten en op het Britse hoofdkwartier werd een raket afgevuurd. Ook de zetel van de gouverneur werd bestookt. Volgens de Britten kostten de gevechten zeker twee Irakezen het leven. Aan Britse zijde vielen drie gewonden. De Britten meldden in de loop van de zaterdag de opstand te hebben bedwongen en de situatie onder controle te hebben.

In Nasiriyah namen Italiaanse soldaten sjeik Moayad al-Asadi gevangen. Hij is de gezant van Al-Sadr in de stad. Ook drie andere volgelingen van Al-Sadr werden gevangengenomen. Zij zouden een aanslag hebben beraamd op coalitiesoldaten.

In de stad Amarah kwam het ook tot gevechten. In verschillende wijken deden zich schotenwisselingen voor tussen opstandelingen en coalitiesoldaten. Volgens ooggetuigen kwamen daarbij negen opstandelingen en een kind om. Buiten de stad vielen guerrillastrijders een Brits konvooi aan. Twee Britten liepen daarbij verwondingen op.

Amerikaanse militairen trokken in pantserwagens de stad Karbala binnen. Ze blokkeerden er een heiligdom voor de door sjiieten aanbeden imam Hussein. De meeste winkels in de stad zijn gesloten, de straten uitgestorven.

Op de hoofdweg van Fallujah naar Bagdad werd een Amerikaans konvooi beschoten. Een voertuig ging in vlammen op. Vier inzittenden zouden gewond zijn geraakt.

Bij een bomaanslag op een huis van een Iraakse politieman ten noorden van Bagdad kwamen twee vrouwen en een man om. Een Poolse soldaat kwam bij de stad Imam om door explosieven.

Zeven Iraakse gevangenen raakten gewond toen er naast het konvooi waarin ze werden vervoerd een bom afging. Een van de aanslagplegers is gedood, een tweede opgepakt, zei een woordvoerder van de Amerikaanse mariniers. Het konvooi was onderweg van Ramadi naar Habbaniyah.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig