,,Op zo'n manier hebben we nooit willen bieden''
,,Hadden we geweten dat de prijs van ons bod onaanvaardbaar was en dat ons bod naar alle waarschijnlijkheid als vijandig bestempeld zou worden, hadden we nooit op Telindus geboden. We voelden ons lelijk gepakt.''

Didier Bellens, ceo van Belgacom, heeft zowel in als buiten de raad van bestuur - maar niet altijd even expliciet - gesteld dat de weg geëffend was voor een bod op Telindus, zeggen goedgeplaatste personen in en rond Belgacom.

,,Onmiddellijk na het bod bleek dat de contacten met Telindus zeer oppervlakkig geweest waren en absoluut niet te interpreteren als een go ahead '', luidt het. ,,Men heeft de raad van bestuur misleid.''

Op de cruciale raad van bestuur van 29 september, waar de aanwezige bestuurders unaniem het licht op groen zetten, werd herhaaldelijk de vraag gesteld of de weg geëffend was. Onder anderen George Jacobs (UCB) en Johny Cornillie wezen op de noodzaak van een vriendschappelijke aanpak. ,,Desnoods praten we nog wat langer en wachten we nog met ons bod'', zei Jacobs volgens betrokkenen.

Zowel Didier Bellens als zijn adviseur Pierre Drion, managing partner van Petercam, stelde na de herhaaldelijke vraagstelling uiteindelijk de raad gerust. ,,Ik denk dat het in orde is met Steyaert (voorzitter raad van bestuur van Telindus), maar Carmen Cordier (dochter van wijlen John Cordier, de belangrijkste aandeelhoudersfamilie) was emotioneel. Maar dat is normaal in zo'n proces'', zei Drion.

Dat Cordier had gezegd dat ze absoluut onafhankelijk wou blijven van telecomoperatoren, werd stilgehouden. Er kwam gewoon de suggestie om ,,iedereen die contacten had met bestuurders van Telindus, mee het laatste duwtje te helpen geven''.

Drion - die momenteel wegens ernstige ziekte van zijn echtgenote moeilijke tijden beleeft - zegt dat wie de notulen van de raad van bestuur van 29 september leest, zal zien dat er geen sprake was van een beeld van een gelopen race, dat het alle kanten op kon. ,,Telindus was verrast van de snelheid van ons bod, niet van het bod'', zegt Drion, die stelt dat de stijgende beurskoers van Telindus aanzette tot snel handelen.

,,Over een stijgende beurskoers is niet gesproken. Bovendien heeft men ons op geen enkele manier gezegd dat we begonnen aan een vijandig bod. Anders hadden we nooit groen licht gegeven'', zegt een bestuurder. Zegt een andere bestuurder: ,,Bellens en Drion hebben hooguit zachtjes eventjes dat delicaat punt aangeraakt. Cornillie en Jacobs hebben onmiddellijk een vijandig bod als optie uitgesloten en doorgevraagd over het vriendschappelijk karakter. Uiteindelijk werden alle bestuurders op dit punt gerustgesteld. Eén dag later al bleek dat we op geen enkele manier een juist relaas over de aard van de contacten met Carmen Cordier en Jan Steyaert hadden gekregen.''

,,Toen we hen op de eerstvolgende raad van bestuur aanwreven dat ze ons verkeerdelijk gegarandeerd hadden dat het vriendschappelijk was en onze biedprijs aanvaardbaar was, grinnikten ze van ,,dit is niet wat we hebben gezegd''. Iedereen was woedend om zo'n nonchalante reactie'', zegt een bestuurder.

Zowel Jean-Luc Dehaene, onafhankelijk bestuurder bij Telindus, als SP.A-voorzitter Johan Vande Lanotte reageerde van bij de start van de biedoorlog ontstemd. ,,Verdomme, zo doe je dat toch niet'', vloekte Dehaene tegen een lid van het strategisch comité van Belgacom.

SPa-voorzitter Johan Vande Lanotte liet onmiddellijk de ontslagmodaliteiten van ceo Didier Bellens opsnorren. Hij stootte vervolgens op aspecten van Bellens' verloning die aanleiding gaven tot discussie.