-  Opec-olie breekt voor het eerst door 40-dollar-grens
-  Vier op de vijf ondernemingen vindt concurrentie grootste bedreiging
-  Belgische pretparken doen het goed
-  Softwarepiraterijgraad wereldwijd op 36 %

Opec-olie breekt voor het eerst door 40-dollar-grens

De prijs voor olie afkomstig van de Organisatie van olie-uitvoerende landen (Opec) is voor het eerst in de geschiedenis boven de 40 dollar beland. De korfprijs voor de zeven belangrijkste ruwe oliesoorten bedraagt 40,04 dollar per vat. De oliekoersen op de termijnmarkten in Londen en New York bleven gisteren in de buurt van hun vorige records zweven. Analisten maken zich zorgen over de oliebevoorrading uit Irak en van het Russische olieconcern Yukos

(dpa, afp)

Vier op de vijf ondernemingen vindt concurrentie grootste bedreiging

Van de 950 ondernemingen die verzekeringsadviseur Marsh ondervroeg, vindt 81 % de toenemende concurrentie de grootste bedreiging. Maar opvallend is dat slechts 53 % van de ondervraagde ondernemingen zegt daar actie tegen te ondernemen. Bijna 60 % vindt nadelige veranderingen in de vraag van de klanten een risico, productiviteitsverlies zorgt voor 57 % voor een probleem.

(belga)

Belgische pretparken doen het goed

Halverwege het pretparkseizoen 2004 en met de eerste hittegolf achter de rug, zijn de Belgische pretparkuitbaters erg tevreden over de bezoekersaantallen tot nu toe. Op de Zoo van Antwerpen na benaderen of overtreffen alle parken het topjaar 2003. ,,De Zoo heeft ondanks een goede maand juli een achterstand van tien procent in vergelijking met 2003'', zegt woordvoerster Ilse Segers.

(belga)

Softwarepiraterijgraad wereldwijd op 36 %

Uit een onderzoek van IDC en BSA blijkt dat het aandeel illegale software in de wereld 36 % bedraagt, of goed voor een waarde van 30 miljard dollar. IDC verwacht dat de waarde van softwarepiraterij nog zal stijgen tot 40 miljard dollar. West-Europa staat op hetzelfde niveau als de wereld, terwijl de VS en Canada samen er het best van afkomen met 23 %.

(nna)