De aandelenmarkten leken de schok over de Amerikaanse jobcijfers gisteren verteerd te hebben, maar namen toch een afwachtende houding aan in de aanloop naar de rentebeslissing van de Amerikaanse centrale bank gisteravond. In Azië was er wel verlies voor Hongkong, Australië en Nieuw-Zeeland, Taiwan en Thailand, maar lichte winsten in Tokyo en Seoel zorgden voor tegengewicht.Europa ging omhoog met de hulp van de olieaandelen en enkele goede bedrijfsresultaten. De Dow Jones Stoxx 600 Index steeg met 0,6 % tot 229,4 punten, waarbij de energieaandelen een vijfde van de winst leverden. De Stoxx 50 won evenveel, de Euro Stoxx 50 zelfs 0,9 %.

Shell werd in Londen 1,9 % duurder tot 401,5 pence in navolging van de olieprijs. De Franse concurrent Total klom met 1,3 % tot 159 euro en BP sloot 1,2 % hoger op 507 pence. De Franse oliedienstengroep Technip ging drie procent hoger naar 118,9 euro.

Van de bedrijfsresultaten van gisteren werden vooral die van de Nederlandse uitgever Wolters Kluwer gesmaakt. Het aandeel klom met 2,6 % tot 13,63 euro. Concurrent Reed Elsevier Group ging zelfs 3,4 % omhoog naar 482,5 pence.

Ook de technologiesector maakte het verlies van maandag grotendeels goed, met een gemiddelde winst van 1,6 %. In de banksector bleef het Britse Barclays terrein winnen dankzij speculatie over een overname door Citigroup. Het aandeel steeg met 2,5 % tot 516 pence.

De Duitse nutsgroep RWE kon niet overtuigen met zijn kwartaalcijfers en verloor 2 % tot 39,87 euro. Deutsche Börse won dan weer 3,9 % tot 39,4 euro.

In Amerika namen de beleggers gisterochtend weinig risico in afwachting van het rentenieuws. In een lichte handel steeg de Nasdaq toch met ongeveer een procent, terwijl de brede markt 0,7 % in waarde steeg. De netwerkreus Cisco klom met 1,3 % tot 20,3 dollar.