BRUSSEL - Brussel is van de 29ste naar de 24ste plaats gestegen in een halfjaarlijkse ranglijst van de levensduurte in diverse steden, opgesteld door de Economist Intelligence Unit (EIU). De lijst wordt wel sterk vertekend door een dollareffect.

De ranglijst van 133 steden wordt aangevoerd door de Japanse steden Tokyo en Osaka/Kobe. De volgende negen plaatsen zijn allemaal voor Europese steden, met voorop Parijs, Oslo, Kopenhagen, Zürich en Londen.

Het lijstje wordt opgesteld aan de hand van de prijsvergelijking van een korf goederen en diensten. De prijzen worden uitgedrukt in dollar, wat verklaart dat schommelingen van de Amerikaanse munt de lijst door elkaar kunnen schudden.

Toch is de ranglijst interessant omdat ze aangeeft of een land meer of minder aantrekkelijk is geworden in de ogen van Amerikanen en andere mensen uit de dollarzone.

Leven in Brussel is volgens de lijst 4 procent duurder dan in de ,,referentiestad'' New York. Binnen West-Europa is Lissabon het goedkoopst (54ste plaats, 17 procent goedkoper dan Brussel). Athene is 15 procent goedkoper.

Nog meer waar voor je geld krijgt je in Oost-Europa, waar Moskou (33ste plaats) de duurste stad is. In de Roemeense hoofdstad Boekarest (113) is het leven zelfs 45 procent goedkoper dan in Brussel.

Het dollareffect maakt ook dat het leven in de VS goedkoper is geworden voor Europeanen. Het beste ben je er af in Atlanta (tachtigste plaats, 30 procent goedkoper dan Brussel).

Helemaal onderaan staat de Iraanse hoofdstad Teheran, waar het leven 67 procent goedkoper is dan bij ons.

(wdp)