AMSTERDAM (anp) - Eén op de zeven Nederlandse werknemers klopt weken van veertig uur of meer. Bij een op de tien is dat contractueel bepaald. De rest komt aan zijn lange werkweken door overuren te draaien. Dat meldde het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

,,In december 2002 werkten 570.000 werknemers langer dan de voor hen overeengekomen wekelijkse arbeidsduur. Als deze overwerkuren meegeteld worden, stijgt het aantal werknemers dat veertig uur of meer werkt tot een miljoen'', zegt het CBS. Van de ruim zeven miljoen werknemers hadden 717.000 mensen een arbeidscontract van veertig uur en 35.000 een contract van meer dan acht uur per werkdag.

,,Tot begin jaren tachtig was de veertigurige werkweek de norm in Nederland. Drie van de vier werknemers werkte toen minstens veertig uur per week'', aldus het CBS.

Eind 2002 werkten twee van de drie mensen met een contract van veertig uur bij kleine en middelgrote bedrijven. Van hen zijn vier op de vijf man. Een lange werkweek komt het meest voor in de delfstoffenwinning en het minst in het openbaar bestuur, het onderwijs en de gezondheids- en welzijnszorg.

Van de ruim zeven miljoen Nederlanders met een baan heeft 55 procent een voltijdbaan. Gemiddeld werken zij ruim 38 uur per week, met vier dagen per jaar arbeidsduurverkorting.