BRUSSEL - De pan-Europese internetdienstenleverancier Via Net.works betaalt 18 miljoen euro voor de overname van de netwerkactiviteiten van PSInet in België, Frankrijk, Duitsland, Nederland en Zwitserland. Die afdelingen zijn goed voor een omzet van 34 miljoen euro.

Via Net.Works neemt de Europese activiteiten over van een consortium onder leiding van Israel Corporation, dat PSInet Europe in 2002 in handen kreeg. Binnen de tien dagen betaalt Via Net.Works 10 miljoen euro in cash en in het vierde kwartaal nog eens ongeveer 2 miljoen euro, afhankelijk van aanpassingen in het werkkapitaal. Vijftien maanden na de afronding van de overname wordt nog eens 6 miljoen euro of 4,5 miljoen in aandelen betaald.

Volgens de CEO van Via Net.Works zal het nieuwe bedrijf met minder dan 600 werknemers een omzet neerzetten van meer dan 110 miljoen dollar, toekomstige synergieën niet meegerekend, en een bruto marge van meer dan 55 procent.

Via Net.Works verwacht na de integratie van de twee bedrijven een jaarlijkse kostenbesparing te boeken van ongeveer 3,2 miljoen euro. De operationele integratie gaat van start in het vierde kwartaal en de eerste positieve impact op de resultaten wordt verwacht in het eerste kwartaal van 2005.

In ons land bedient PSInet met 15 medewerkers ongeveer 500 zakelijke klanten, waaronder de hamburgerketen Quick. Die kunnen nu terecht bij Via Net.Works.

Via Net.Works, opgericht in 1997 met hoofdkantoor in Amsterdam, telt 200.000 klanten. Het bedrijf richt zich vooral tot de kleine en middelgrote bedrijven.

(nna)