Een fietshelm vermindert het risico op hersenletsels met 85 procent
Foto: rr
Verwondingen aan het hoofd behoren tot de vaakst voorkomende oorzaken van invaliditeit en overlijden bij kinderen. Het BIVV, het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid, publiceerde in januari 2012 haar barometer over verkeersveiligheid. Daaruit bleek dat het aantal overlijdens van fietsers met 19,4% gedaald is ten opzichte van vorig jaar. Het aantal ongevallen met fietsers daarentegen, steeg met 12,6%.

Het dragen van een helm, dat in België niet verplicht is, zou volgens het BIVV het aantal dodelijke ongevallen verminderen met 10 à 20%. Eigenlijk is de helm voor de fiets wat de veiligheidsgordel is voor de auto. Verschillende organisaties raden verder ten stelligste aan dat kinderen een helm dragen. Zij zijn immers de meest kwetsbare fietsers.

België beschikt jammer genoeg niet over cijfergegevens over het dragen van helmen en over de types blessures bij slachtoffers van ongevallen met de fiets. Als we kijken naar Nederlandse studies blijkt dat 30% van de ernstige letsels bij fietsers hoofdletsels zijn

Volgens ABUS, een producent van fietshelmen, blijkt uit onderzoek dat een helm het risico op hersenletsels met 85% terugdringt.

Om effectief te zijn moet de helm aangepast zijn aan het hoofd van de fietser: één keer vastgemaakt, mag hij niet te los of te vast zitten; de helm mag ook niet bewegen als men met het hoofd schudt, moet rechtop staan en niet naar achteren of naar voren hangen. De lengte van de riempjes van de helmen is gemakkelijk en snel in te stellen, zodat ze soepel en comfortabel zitten. Fietsers, en kinderen in het bijzonder, moeten ook zichtbaar zijn.

Huisdieren beschermen kinderen tegen infecties en tegen astma

Laag fietsstuur is slecht voor seks bij vrouwen

Geef geen fruitsap mee naar school

Slachtoffers medisch ongeval gemakkelijker vergoed

Symptomen Tourette

Syndroom van Gilles de la Tourette

5 indianenverhalen over epilepsie ontkracht

Hoe kan je weten of je kind een lui oog heeft?

Wat kunt u doen om besmetting door luizen te voorkomen?

Terug naar school: let op hoofdluizen