Kind van oude vader leeft mogelijk langer
Kind van oude vader leeft mogelijk langer Foto: © www.gezondheid.be
Kinderen van oudere vaders leven mogelijk langer.

Dat schrijven onderzoekers in Proceedings of the National Academy of Sciences (Plos).

De onderzoekers bestudeerden het genetische materiaal van kinderen op de Filipijnen. Ze ontdekten dat de kinderen van 'oude vaders' en de kinderen van de kinderen langere telomeren hadden. Telomeren bevinden zich aan het eind van onze chromosomen. Elke keer als een cel deelt, wordt een telomeer korter. Op een gegeven moment is deze zo kort dat een cel zich niet meer kan delen. Mensen die ouder zijn, hebben kortere telomeren. Korte telomeren lijken ook de oorzaak te zijn van gezondheidsproblemen die met ouder worden samenhangen.

Het lijkt erop dat mannen die wachten met zichzelf voort te planten, langere telomeren aan hun nageslacht meegeven. Hierdoor leven hun kinderen langer en worden ze ook minder snel oud. De onderzoekers denken dat het lichaam van kinderen die oudere vaders hebben meer energie investeert in het herstellen van cellen en weefsels, waardoor het trager oud wordt.

Overigens wil dat niet zeggen dat mannen er goed aan doen om pas op latere leeftijd vader te worden. Dat brengt namelijk tegelijkertijd ook risico's met zich mee. Zo blijken oudere vaders vaker mutaties aan hun kinderen mee te geven die leiden tot een miskraam of andere gezondheidsproblemen.

Tips voor een perfecte scheerbeurt

Minder gevallen van dementie dan gedacht

Ziekte van Parkinson

Ouderdom geen bezwaar om te reizen

Weg met de (bier)buik

Gezonder in de tuin

Borstkanker bij mannen

Pensioen verbetert gezondheid

Met pensioen gaan veroorzaakt stress

Aantasting van zenuwbanen veroorzaakt loopproblemen bij ouderen