De Maakbare Mens vzw wil vruchtbaarheidsproblemen bespreekbaar maken
Foto: rr
Het vervullen van de kinderwens is voor veel mensen een van de belangrijkste gebeurtenissen in hun leven. Toch is kinderen krijgen niet voor iedereen vanzelfsprekend. Sommige mensen moeten een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan en eventueel beroep doen op een eicel- of spermadonor.

Dat geldt niet enkel voor koppels met vruchtbaarheidsproblemen, maar ook voor holebikoppels of alleenstaande vrouwen.

Vruchtbaarheidsproblemen en -behandelingen hebben een enorme impact op verschillende aspecten van het leven: relatie, werk, zelfvertrouwen, sociaal leven, enzovoort. Betrokkenen komen vaak terecht in een wervelstorm van vragen en emoties. Ook voor de omgeving is het niet altijd makkelijk om hiermee om te gaan. De misverstanden die er in onze samenleving bestaan over vruchtbaarheidsbehandelingen en eicel- en spermadonatie spelen hierbij zeker een rol. Bovendien worden wensouders geconfronteerd met een tekort aan sperma- en eiceldonoren.

- 1 op 6 koppels kampt met vruchtbaarheidsproblemen. Ongeveer 5% van alle kinderen die in ons land worden geboren, komen er dankzij medisch begeleide voortplanting. Dit is dus geen ver-van-mijn-bed-show.

- Er wordt nog altijd veel belang gehecht aan het traditionele gezin en biologisch ouderschap, terwijl dit voor steeds meer mensen niet overeenstemt met de realiteit. Denk bijvoorbeeld aan nieuw samengestelde gezinnen, gezinnen met adoptie- of pleegkinderen of holebi-koppels met kinderen.

- De slaagkansen van vruchtbaarheidsbehandelingen worden vaak overschat. 5 ivf-behandelingen voor de komst van 1 kind is niet uitzonderlijk. Voor sommige koppels lukt het jammer genoeg niet.

- Spermadonatie wordt onterecht geassocieerd met machogedrag en viriliteit. Spermabanken hebben het moeilijk om donoren te vinden, onder meer door het imago ervan. Er is een groot tekort en slechts weinig mensen zijn zich hiervan bewust.

- Eiceldonatie is weinig bekend en donoreicellen zijn schaars. Wie donoreicellen nodig heeft om zwanger te worden, komt op een wachtlijst terecht tenzij je zelf een donor kan vinden. Het wachten kan oplopen tot 1 à 2 jaar.

- Veel wensouders verzwijgen dat zij beroep deden op een donor uit angst voor reacties uit de omgeving en van het kind. Terwijl een luisterend oor net welkom is en openheid van belang is voor het kind.

Met dit initiatief wil De Maakbare Mens vzw bovenstaande problemen aanpakken. Deze campagne wil vruchtbaarheidsproblemen en -behandelingen beter aanvaard en bespreekbaar maken en meer begrip en openheid creëren voor donorschap. Actiepunten zijn: correcte informatie bieden, sociaal ouderschap waarderen, verhalen van donorfamilies vertellen en sperma- en eiceldonatie onder de aandacht brengen.

Bijzondere aandacht gaat uit naar donorschap, zodat donorkinderen en hun ouders hun gezinsverhaal kunnen beleven zoals het hoort en donoren terecht trots kunnen zijn dat zij een lang gekoesterde kinderwens helpen uitkomen.

Een kind krijgen in 2012: minder kinderen en op latere leeftijd

Vet eten slecht voor sperma

Bewegen helpt om sneller zwanger te worden

Fitte, succesvolle vrouwen krijgen meer dochters

Menstruatiepijn? Het kan endometriose zijn.

Hoe wordt endometriose behandeld?

Hoe wordt endometriose behandeld?

Seksualiteit.be helpt Vlaming seksueel gezond te zijn

Licht verhoogd risico op eierstokgezwel na IVF

Alcohol en drugs kunnen vruchtbaarheid verminderen