De tweede donderdag van maart is naar jaarlijkse traditie Wereldnierdag. In meer dan 100 landen wordt extra aandacht gevraagd voor de vroegtijdige opsporing en behandeling van nierschade om zo de frequentie en impact van nierziekte te verlagen. Wereldwijd lijden 500 miljoen mensen aan een nierziekte. 1 persoon op 10 ter wereld is chronisch nierlijder, vaak zonder het te beseffen.
Een vroege opsporing van nierproblemen bepaalt in sterke mate de behandelingsopties en hoe lang de nierfunctie kan behouden blijven. "Nierpatiënten moeten het volledige gamma kennen inzake behandelingsmogelijkheden en zo nauw mogelijk betrokken worden in het beslissingsproces. Autonome patiënten zijn meer gebaat bij thuisdialyse, patiënten met verminderde autonomie zijn meer gebaat bij een dialyse in het ziekenhuis. We merken dat die vroege beslissingen inzake behandelingsvorm het succes van de latere ziektefases sterk kan bepalen. Elke persoon is immers anders.
Naast de klinische criteria, het behoud van de nierfunctie, is de levensstijl van de patiënt een belangrijke factor om de beste behandelingsvorm te kunnen kiezen. Een behandeling op maat kan een groot verschil maken", besluit Roger Carton van de patiëntenvereniging Fenier-Fabir.
Mag ik douchen met hechtingen?
Risico op bloedklonters (trombose) tijdens een vliegtuigreis: wie loopt een verhoogd risico?
Verwijderen van van myomen of vleesbomen (Myomectomie)
Cataract of grijze staar
Keizersnede verhoogt kans op astma