Belgische managementscholen bestormen Europese ranglijst
Foto: © gia
Wie zonder werkervaring een managementopleiding wil volgen, kan in België nu al kiezen uit drie kwaliteitsopleidingen tot ,,master in management''. Dat blijkt uit de nieuwe ranglijst van de Financial Times.

BRUSSEL.IN de Europese ranglijst van ,,master of management"-opleidingen die de Financial Times vandaag publiceert, prijken voor het eerst drie Belgische managementscholen. Sterker nog, zij behoren alle tot de top-vijftien in Europa.

Daarbij zijn twee nieuwkomers: de Vlerick Leuven Gent Management School en de IAG-Louvain School of Management, een samenwerking van vier hogescholen en universiteiten. Zij duiken respectievelijk de Europese ranglijst binnen op de plaatsen 12 en 15.

De traditierijke Solvay Business School moet zich tevredenstellen met de 14de stek. Zij wordt voorafgegaan door zowel de Nederlandse Erasmus Universiteit als de Vlerick Management School, die meteen ook de hoogste score haalt in de Benelux.

De prestigieuze rangschikking van de Financial Times toont aan dat de Belgische managementscholen met succes inspelen op nieuwe markttendensen. Want de voorbije jaren boette de klassieke MBA-opleiding, die enkel openstaat voor studenten met minstens drie jaar werkervaring, wereldwijd in aan populariteit.

Er ontstond een golf aan kritiek nadat een onderzoek van de Amerikaanse universiteit Stanford stelde dat er geen significant verschil bestaat in het carrièrepad van MBA'ers en niet-MBA'ers. Waarna managementgoeroe Henry Mintzberg er nog een schep bovenop deed. In zijn boek ,,Managers Not MBAs" brandmerkte hij de klassieke MBA-opleiding als te academisch en te analytisch. Anders gezegd, er is te veel theorie en te weinig voeling met het echte bedrijfsleven.

De managementscholen zelf relativeren bovenstaande kritiek, maar lieten ondertussen niet na te investeren in andere programma's. Gespecialiseerde managementopleidingen voor ervaren topkaderleden, de zogenaamde ,,executive education"-programma's, zijn daarbij erg populair.

Maar ook de andere kant van het spectrum - opleidingen voor studenten zonder werkervaring - groeit aan belang. In die categorie hoort de opleiding tot ,,master in management". Deze opleiding, die jarenlang met de naam ,,postuniversitair programma in bedrijfsbeheer" (PUB) door het leven ging, scoort volgens de Vlerick Management School vooral met de kwaliteit van de lesgevers en de snelheid waarmee afgestudeerde studenten werk vinden en carrière maken.

Maar bovenal is het programma bijzonder toegankelijk. Een opleiding tot ,,master in management" staat open voor alle afgestudeerde academici, ook voor diegenen zonder economische achtergrond.

Bovendien valt het inschrijvingsgeld in België relatief mee, zo blijkt uit de rangschikking, tenminste als je dat vergelijkt met andere Europese landen. Van alle opleidingen waarvoor inschrijvingsgeld betaald moet worden, en dat is het overgrote deel, scoren de Belgische managementscholen Europees daarom opvallend goed als het de verhouding prijs/kwaliteit betreft.

De Vlerick School of Management (5de) scoort op dat criterium Europees opnieuw het best. Maar de Solvay Business School (10de) en IAG-Louvain School of Management (17de) zijn niet ver weg.

Hoeveel u dan precies betaalt ? De opleiding ,,master in general management" aan de Vlerick Management School kost 8.500 euro voor een intensieve opleiding van 10 maanden. Bij Solvay betaalt u 1.500 euro voor een opleiding van 24 maanden, bij IAG-Louvain 2.277 euro voor 36 maanden.

De scholen in de Europese top-tien zijn stukken duurder. Met als uitschieter de Londen School of Economics and Political Science, waar een student zelfs 22.500 euro moet ophoesten.

(nta)