BRUSSEL (bloomberg, reuters) - Solvay is ervan overtuigd dat een schizofreniebestrijder die het momenteel ontwikkelt, vanaf 2007 borg staat voor een omzet van meer dan 1miljard dollar in de Verenigde Staten en Canada. Na deze blockbuster-belofte steeg de koers van het Belgische chemie- en farmabedrijf met 2,9 procent tot 68,1 euro.

HET schizofreniemiddel Bifeprunox speelt al een tijdje een hoofdrol in de goednieuwsshow van Solvay. Eerst was er de overeenkomst met de Amerikaanse farmagroep Wyeth, waarbij dit bedrijf de verkooprechten kocht voor vier geneesmiddelen die momenteel bij Solvay worden ontwikkeld. De 145,5 miljoen dollar die Wyeth daarvoor betaalde, stuwde de nettowinst van Solvay tijdens het eerste kwartaal gevoelig hoger.

Totnogtoe luidde het bij Solvay dat wereldwijd een omzet van 250 miljoen euro voor de schizofreniebestrijder Bifeprunox een haalbare kaart was.

Met de mededeling van Wyeth en Solvay dat ze alleen in de VS en Canada al een omzet van 1 miljard dollar verwachten, wordt deze omzetverwachting nu zeer fors verhoogd. De topman van Solvay, Alois Michielsen, voegde er nog aan toe dat in Europa een omzet van meer dan 250 miljoen euro realistisch is.

Alhoewel het middel pas in 2007 in de VS en Canada op de markt komt, verrekenden de beleggers de blockbuster-belofte al in de koers van Solvay. Volgens de analisten heeft deze bijstelling van de omzetverwachting alles te maken met de overeenkomst met Weyth.

Naar aanleiding van de aandeelhoudersvergadering van Solvay gaf de bedrijfsleiding ook aan dat ze iets optimistischer is over de resultaten in 2004. Het Belgische chemie- en farmabedrijf verwacht dit jaar een winst die hoger ligt dan die van 2003. Vorig jaar viel de winst 20 procent terug, vergeleken met 2002 door de zwakke prestatie van de chemiedivisie. Solvay, een van 's werelds grootste pvc-makers, werd geconfronteerd met een prijsval van zijn chemieproducten, een zwakke dollar en stijgende olieprijzen.

Topman Michielsen verklaarde gisteren dat de prestaties van Solvay tijdens de eerste maanden van het jaar gekenmerkt worden door een geleidelijke verbetering in verscheidene divisies. Zelfs de chemiedivisie doet het nu veel beter, voegde hij eraan toe. Maar dat is nog geen garantie voor een goede gang van zaken tijdens het tweede semester, waarschuwde hij.