,,De belegger moet het begrotingsgat dichtrijden'', zegt afgevaardigd bestuurder Michel Vermaerke van de Federatie van de Financiële sector, Febelfin . Hij hekelt het feit dat België ,,het voortouw neemt'', onder meer met de heffing op verzekeringsfondsen.

,,Over dit soort heffingen is er in Europa helemaal geen eensgezindheid.'' Febelfin verwacht dat het nog met de overheid rond de tafel zal kunnen zitten om over de modaliteiten van de nieuwe maatregelen zijn zeg te krijgen.

Volgens Vermaerke heeft de belegger recht op ,,fiscale stabiliteit en een zekere vorm van comfort''. Hij herinnert eraan dat beveks of beleggingsvennootschappen met veranderlijk kapitaal destijds opgericht zijn met een gunstig fiscaal statuut ,,om kapitaalvlucht tegen te gaan''.

Dat de maatregel enkel grote spaarders treft, zoals minister van Begroting Johan Vande Lanotte zegt, is volgens Vermaerke onjuist. ,,Daar zijn we formeel in. Die producten worden verspreid bij particulieren en institutionelen, zowel groot als klein.''

(lc, belga)

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in