BRUSSEL (belga) - Zes op de tien Belgen trekken deze zomer op vakantie naar het buitenland. Frankrijk, Spanje, Turkije, Duitsland en Italië blijven daarbij de favoriete vakantiebestemmingen. Dat blijkt uit een enquête die Touring liet uitvoeren bij 2.000 landgenoten.

Meer dan de helft van de Belgen heeft zijn zomervakantie dit jaar al geboekt. En van die helft heeft weer eens een kleine helft zijn reis laten regelen door een reisagentschap. Een kleine 40 procent organiseert zijn vakantie zelf en 9 procent stelt zijn reis samen langs het internet.

De auto blijft met 45 procent het favoriete vervoermiddel van de Belgen, op de voet gevolgd door vliegreizen met 44 procent. Vijf procent vertrekt op vakantie met de autobus en slechts 2 procent neemt de trein.

Daarnaast blijkt dat de helft van de vakantiegangers op hotel of in een club logeert, 16 procent huurt een huis of appartement, 13 procent kampeert en 10 procent gaat op familie- of vriendenbezoek. Een eigen buitenverblijf is het privilege van zo'n 2 procent van de ondervraagden.

De meeste Belgen (44 procent) vertrekken voor 14 dagen. Negentien procent verblijft langer in het buitenland en 22 procent houdt het op een verblijf van een week tot hooguit twaalf dagen.

Verder blijkt uit de studie ook dat de Belg niet graag alleen reist. Nauwelijks 5 procent van de landgenoten trekt er in zijn eentje op uit. Op vakantie gaan doen we het liefst in familieverband (77 procent) of in het gezelschap van vrienden (13 procent).

Tot slot wijst de enquête uit dat 36 procent van de Belgen op vakantie tussen de 1.000 en 1.999 euro spendeert. Een op de vier Belgen geeft minder dan 1.000 euro uit, terwijl een op de zes meer dan 2.000 euro spendeert. Vier procent van de vakantiegangers geeft zelfs meer uit dan 3.000 euro. Een kwart van de ondervraagden wilde liever niets kwijt over de vakantie-uitgaven.