LONDEN (reuters) - Gezien het risico dat gepaard gaat met een belegging in hedge funds of hefboomfondsen, kunnen beleggers net zo goed hun geld toevertrouwen aan hun favoriete viervoeter in de paardenkoers. Dat zegt een studie door het Centre for Economics and Business Research (CEBR).

Het Britse studiebureau schat dat de sector van de hefboomfondsen - een categorie van weinig gereguleerde en soms speculatieve beleggingsfondsen - de voorbije drie maanden zowat 8 % van hun waarde kwijt raakten. Al wordt erbij gezegd dat de huidige maand wat beterschap zou kunnen brengen.

De studie voorspelt evenwel dat het financiële klimaat nog een hele tijd ongunstig zal blijven voor de hedge funds, en dat zowat 1.600 fondsen de komende twee jaar verplicht zullen zijn om de boeken te sluiten. Het aantal nieuwe fondsen zou ook sterk verminderen.

Het bureau vraagt zich retorisch af of we nog wel ,,paardenrennen moeten aanbevelen aan mensen die beleggingen zoeken met een hoog rendement en een hoog risico''. De studie klaagt de hoge vergoedingen aan die de beheerders van hedge funds op zak steken, evenals het ,,bijna totale'' gebrek aan regulering door de overheid.

Hoe meer geld de sector aantrekt, hoe moeilijker het wordt om met dat geld nog winst te maken, waarschuwt de studie. Al het geld jaagt op den duur immers dezelfde opportuniteiten na. Het CEBR schat dat er vorig jaar zowat 8.000 hedge funds waren, tegen 2.000 in 1990. Ze zouden vandaag rond de 1.100 miljard dollar beheren.