BRUSSEL (bloomberg) - De financiële markten reageerden gisteren aanvankelijk geschrokken op de gebeurtenissen in Londen. Aandelen werden verkocht, obligaties, veilige valuta en goud werden aangeschaft. Maar naarmate de dag vorderde en de impact van de aanslagen duidelijker werd, herstelden de koersen zich enigszins.Aandelen . Vlak na het bekendworden van de explosies daalden de voornaamste Europese beursindexen. De belangrijkste Britse index, de FTSE-100, raakte op het dieptepunt 4 procent van zijn waarde kwijt. Vooral aandelen van hotel- en reisondernemingen werden op grote schaal verkocht. Beleggers gingen ervan uit dat het toerisme in Londen kan lijden onder de aanslagen. Aandelen van de Hilton Group, die de Hilton-hotels buiten de Verenigde Staten uitbaat, stonden op hun dieptepunt 7,2 procent lager. In Frankfurt moest reisorganisatie TUI op het dieptepunt 8,2 procent achteruit. Dat was de sterkste daling sinds de aanslagen in Madrid, vorig jaar.

Aandelen van beveiligingsfirma's profiteerden dan weer van de gebeurtenissen. De koers van het Amerikaanse Isonics, dat beveiligingsapparatuur maakt, sprong in New York met 11 procent omhoog. In de loop van de dag, toen er meer duidelijkheid kwam over de omvang van de schade, keerden de aandelen weer enigszins terug naar hun oude niveau. Bij de sluiting van de beurzen was het FTSE-verlies beperkt tot 1,4 procent. Hilton sloot af met een verlies van 3,3 procent, TUI verloor uiteindelijk 2,0 procent.Obligaties . Als onverwachte gebeurtenissen onrust zaaien op de financiële markten, ruilen veel beleggers hun aandelen in voor veiliger beleggingen als obligaties. Dat gebeurde ook gisteren. Het gevolg was dat het rendement op tienjarige Britse overheidsobligaties vlak na de aanslagen daalde tot 4,12 procent. De dag ervoor bedroeg het nog 4,29 procent.

Het rendement op de Duitse overheidsoblibaties daalde in de loop van de dag tot 3,08 procent, het laagste niveau ooit. Maar in de loop van de dag keerden ook de obligatiekoersen en -rendementen terug naar een normaler niveau.

Olie . De olieprijs maakte gisteren rare bokkensprongen. Aanvankelijk daalde de olieprijs sterk. In New York werd op een bepaald moment 57,20 dollar betaald voor een vat ruwe Texas-olie, 4,90 dollar minder dan een dag eerder. Handelaars vreesden dat de aanslagen een negatief effect zouden hebben op de economische groei en op het energie-intensieve luchttransport, wat de vraag naar olie zou doen dalen. Maar later op de dag herstelde de prijs weer en kreeg nieuws over de aanwakkerende storm Dennis in de golf van Mexico de overhand. Daardoor stegen de prijzen weer tot dicht bij de 60 dollar.Pond . De aanslagen duwden het pond sterling naar zijn laagste niveau ten opzichte van de dollar in anderhalf jaar tijd. Ook ten opzichte van de euro, de yen en de Zwitserse frank verloor de Britse munt terrein. Maar het pond had ook de afgelopen dagen al aan waarde verloren. Die trend werd gisteren versterkt door de aanslagen.

De Zwitserse frank daarentegen is in onzekere tijden een traditionele vluchtheuvel voor valutahandelaars. De munt won dan ook tot 1 procent aan waarde ten opzichte van de dollar.Goud . Het edelmetaal kon gisteren kortstondig profiteren van een terreurpremie. Bij aanslagen vluchten veel beleggers naar goud, dat als een veilige, schokbestendige belegging wordt beschouwd. Een ounce was op het hoogtepunt gisteren 5,60 dollar meer waard dan een dag eerder. Op het einde van de dag was daar nog 2 dollar van over.