FRANKFURT - Domeinnamen op het internet mogen vanaf maandag 1 maart een umlaut of een accent bevatten. Franse accenten, umlauten, deeltekens, tildes en ander lettermetaal kunnen dankzij de nieuwe standaardcode IDN (Internationalised Domain Name) door computers als dusdanig worden herkend.

Totnogtoe werden voor internetadressen enkel de tekens van de zogenaamde ASCII-code toegelaten. In die 'American Standard Code for Information Interchange' werden enkel Engelse tekens opgenomen: de 26 tekens van het alfabet, de 10 cijfers en de koppeltekens. Voor vele talen, waaronder Frans en Duits, stelde dit een probleem. De 92 extra letters worden voorgesteld in 'ASCII-compatible encoding' (ACE), een codering die computers herkennen omdat ze altijd begint met xn--.

Moderne computers zullen tekens als 'accent aigu' of umlaut herkennen, maar bij oudere software kan ACE problemen opleveren. Wereldwijd werd er al gewaarschuwd dat de omschakeling het internationale verkeer op het internet zou bemoeilijken omdat het voor veel mensen onmogelijk zal zijn e-mails te sturen naar iemand met "vreemde" tekens in zijn naam. Voorstanders zeggen dan weer dat ze het beu zijn hun naam verkeerd gespeld te zien.

Het coöperatief DENIC, dat instaat voor de domeinregistratie in Duitsland, begint maandag om tien uur met de nieuwe registratievorm. Ook Oostenrijk en Zwitserland schakelen dan over.