-  Onderzoek naar faillissement MG Rover
-  België mag weer varkens uitvoeren naar China

Onderzoek naar faillissement MG Rover

De Britse regering heeft een onderzoek bevolen naar het faillissement van de autobouwer MG Rover (DS 16 april) . Volgens de minister van Industrie en Handel, Patricia Hewitt, slaat het onderzoek op de rekeningen van het bedrijf en van het controlerende consortium Phoenix Venture, dat de Rover Group in 2000 van BMW overnam voor de symbolische som van 10 pond. Achttien dagen voor in Groot-Brittannië parlementsverkiezingen plaatsvinden, hadden de twee belangrijkste oppositiepartijen een onderzoek gevraagd. Het definitief afhaken van de Chinese autogroep SAIC uit de aanslepende overnamegesprekken rond MG Rover, luidde vrijdag het einde in van de laatste Britse autoconstructeur.

Britse media meldden afgelopen week dat belangrijke bedragen (geld en activa) van de bedrijfsrekeningen waren verdwenen, sedert de overname van MG Rover. The Guardian schreef dat zowat 200 miljoen pond (290 miljoen euro) aan fondsen en activa niet opgenomen waren in de boeken van Rover en Phoenix Venture, het moederhuis van Rover. De krant citeerde een verantwoordelijke van het ministerie van Industrie die het mislukken van de onderhandelingen met SAIC toeschreef aan ,,de weigering'' van Rover ,,om de boeken volledig te openen voor haar en voor de Chinese regering''.

(afp)

België mag weer varkens uitvoeren naar China

De Vlaamse varkensfokkers mogen opnieuw uitvoeren naar China. Dat is van groot belang voor de varkensboeren, vooral in West-Vlaanderen. De export van varkensvlees naar China is goed voor 1,5 miljard euro per jaar. De uitvoer lag stil sinds 2002, toen bij één enkel everzwijn in de Oostkantons varkenspest was vastgesteld. De Vlaamse minister van Buitenlandse Handel, Fientje Moerman, ging eind vorig jaar tijdens de handelsmissie in China persoonlijk voor de opheffing van het verbod pleiten bij de plaatselijke autoriteiten.

België is het op twee na grootste exportland van varkensvlees ter wereld. Ons land voert jaarlijks ongeveer 500.000 ton varkensvlees uit en China was daarbij een van de belangrijkste afnemers.

(belga)