AMMAN - Een Jordaanse advocaat zegt door de echtgenote van Saddam Hoessein te zijn gevraagd de verdediging van haar man te voeren, maar heft geen antwoord gekregen op herhaalde verzoeken aan het Amerikaanse bestuur in Irak om Saddam te mogen ontmoeten.

De advocaat, Mohammad Rashdan, zegt zijn verdediging, als hij die mag voeren, te zullen stoelen op het argument dat Saddam nog altijd de wettige president van Irak is en dat de nieuwe (interim-)grondwet niet rechtsgeldig is, omdat hij onder bezetting is opgesteld. ,,Daarom zijn de rechters en de rechtbank die Saddam berechten onwettig'', meent Rashdan, die zegt te beschikken over een lijst met de namen van zo'n 1.500 advocaten uit de Arabische wereld en Europa die Saddam willen verdedigen. De Franse advocaat Jacques Verges, die ook zegt dat Saddams familie hem heeft gevraagd de Iraakse ex-dictator te verdedigen, staat niet op de lijst, zegt Rashdan.

Rashdan staat in Jordanië bekend als een Arabische nationalist die banden heeft met Saddams (opgeheven) Baath-partij.

Kort geleden is in Irak een tribunaal opgericht dat Saddam, die in december door Amerikaanse soldaten werd opgepakt, gaat berechten. Er is nog geen datum vastgesteld voor het begin van Saddams proces. Ook de aanklacht tegen Saddam is nog niet bekendgemaakt. Volgens het hoofd van het tribunaal, Salem Chalabi, moet het team dat Saddam gaat verdedigen worden aangevoerd door een Iraakse advocaat, maar mag de rest van het team uit buitenlanders bestaan.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig