WASHINGTON - Naar schatting 500.000 manifestanten uit de Verenigde Staten en zo'n vijftig andere landen hebben zondag in de Amerikaanse hoofdstad Washington betoogd voor het recht op abortus. De vrouwen zijn boos over de inmenging van de regering Bush in hun rechten en pikken het niet dat Bush via een omweg hun het recht op abortus probeert te ontnemen.

De betogers, voornamelijk vrouwen, verzamelden zondagochtend rond 10 uur op de 'Mall', het grote wandelplein tussen het Witte Huis en de gebouwen van het Amerikaanse Congres. Verscheidene duizenden jonge manifestanten brachten de nacht door in open hemel in de parken in de hoofdstad. Bij de betogers waren onder meer de Hollywoodsterren Demi Moore, Susan Sarandon, Kevin Bacon en Alec Baldwin.

Andere sterren van het witte doek als Julianne Moore, Charlize Theron, Sharon Stone, Helen Hunt, Julia Stiles, Kristen Dunst, Salma Hayek, Uma Thurman en Cindy Crawford steunen de actie en hebben gezegd dat ze ook in de betoging zullen meelopen. ,,Als de regering abortus verbiedt, maar weet dat vrouwen zich toch zullen laten aborteren, komt het er op neer dat ze het aanmoedigt dat vrouwen hun leven riskeren. Dat is waarom ik betoog'', verklaarde actrice Whoopi Goldberg, een van de organisatoren van de mars.

Om elk incident te voorkomen tussen de voorvechters en tegenstanders van abortus, die een tegenbetoging hebben aangekondigd, zijn duizenden politiemensen ingezet.

Bush vaardigde op 1 april een wet uit die een foetus een juridische persoonlijkheid geeft wanneer een zwangere vrouw het slachtoffer wordt van agressie. Die wet, die eind maart werd aangenomen door het Congres, werd door de voorvechters van abortus meteen gezien als een verdoken weg om vrouwen het recht op abortus te ontnemen.

Abortus, dat in de Verenigde Staten gelegaliseerd werd op 22 januari 1973 (in de zaak Roe vs. Wade), is een van de thema's in de op campagne voor de presidentsverkiezingen. In tegenstelling tot Bush is zijn rivaal, de Democraat John Kerry, gewonnen voor het behoud van de huidige wetgeving. ,,De regering heeft niets te maken met wat zich afspeelt in de Amerikaanse slaapkamers'', vindt Kerry.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig