TEHERAN - Iran beschuldigt de Verenigde Staten ervan andere landen onder druk te zetten om kritiek te geven op zijn nucleaire programma. Iran dreigt er mee zijn samenwerking met het Internationale Atoomagentschap (IAEA) te verbreken als het Atoomagentschap en Europa zouden toegeven aan de Amerikaanse druk. Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken Kamal Kharazi vandaag gezegd. Hij kondigde ook aan dat Iran opnieuw uranium gaat verrijken, eens de relaties met het IAEA genormaliseerd zijn.

Kharazi beschuldigde er het Atoomagentschap openlijk van zich te laten manipuleren door de Amerikanen. De minister hamerde erop dat de samenwerking met het IAEA bilateraal moet zijn en blijven. ,,Als één van de partijen zijn engagementen niet nakomt, kan de samenwerking niet verdergaan", zegt de minister.

Het IAEA is vandaag in Wenen bijeen voor een vergadering over Iran. De Verenigde Staten denken nog steeds dat Iran bezig is met de ontwikkeling van kernwapens en willen dat het IAEA Iran daarvoor berispt. Teheran houdt eraan vast dat zijn nucleaire programma alleen voor burgerdoeleinden dient.

De VS en enkele West-Europese landen bereikten gisteren een akkoord over een ontwerpresolutie waarin Iran de mantel wordt uitgeveegd, omdat er in het rapport van Teheran van oktober 2003 over zijn nucleaire programma hiaten zaten. Inspecteurs van het Atoomagentschap troffen de voorbije weken in Iran aanwijzingen voor een kernwapenprogramma aan.

De Iraanse ambassadeur bij het Internationaal Atoomagentschap Pirooz Hosseini betreurt het dat Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië de ontwerpresolutie steunen. Die drie West-Europese landen hadden Teheran vorig jaar met een gezamenlijk diplomatiek offensief overgehaald om atoominspecties toe te laten.