Loonoverleg is dood
Bij aanvang van het overleg kon er bij het VBO-trio nog een lachje af: (vlnr.) Rudi Thomaes, Luc Vansteenkiste en Pieter Timmermans. Foto: © bdw
BRUSSEL - De vakbonden hebben gisteravond het loonoverleg met de werkgevers verlaten. De meningsverschillen over loonmatiging en meer overuren bleken te groot. Alle kansen op een nationaal sociaal akkoord zijn verkeken.

OFFICIEEL is het loonoverleg nog niet afgebroken, maar enkel opgeschort. Vandaag krijgen de vakbondsleiders van hun achterban te horen of het nog zin heeft om morgen, woensdag, toch nog terug te keren naar de gesprekstafel. Maar de ,,blokkage'' is van die aard dat die kans onbestaande is.

Zeven uur onderhandelen waren gisteren ruim onvoldoende om de kloof tussen de standpunten van werkgevers en vakbonden te helpen overbruggen. VBO en Unizo bleven vasthouden aan hun stelling dat er geen enkele ruimte is voor loonsverhogingen in de komende twee jaar, bovenop de automatische loonindexering, die op 3,3 % wordt geraamd. Die strakke loonmatiging, volgens de werkgevers nodig om de concurrentiekracht van de bedrijven op peil te houden, was voor de vakbonden totaal onaanvaardbaar.

ACV, ABVV en ACLVB waren bovendien niet te spreken over de eis van de werkgevers naar een totale liberalisering van de regels inzake het presteren van overuren.

De mislukking van het overleg komt niet uit de lucht vallen. De toponderhandelaars lieten zich in de afgelopen weken al erg bitter uit over elkaars houding en waren erg somber over de slaagkansen.

De vakbonden gaan nu ongetwijfeld massaal mobiliseren voor de nationale betoging ,,tegen sociale achteruitgang'', die ze voor volgende week dinsdag, 21 december, hebben aangekondigd.

(jir)