BRUSSEL - De groep Delhaize staat een stap dichter bij de overname van de winkelketen Cash & Fresh. Delhaize laat onder meer Carrefour achter zich. Er is ook nog een financieel fonds in de running. Verwacht wordt dat de verkoop meer dan 120 miljoen euro opbrengt.

Het verkoopproces bij Cash & Fresh, waarover het bedrijf tot nu toe slechts zeer terughoudend commentaar gegeven heeft, loopt al ruim een half jaar. De supermarktketen, opgericht door Hugo Voeten, wekt interesse bij zowel sectorgenoten als financiële investeerders. Volgens betrokkenen zijn er nog drie partijen in de running. Het zou gaan om Delhaize, Carrefour en het financiële fonds Industri Kapital. Eerder vielen onder meer 3i, Alpinvest en Colruyt af.

Cash & Fresh is overwegend actief in het noorden van het land en telt 43 geïntegreerde supermarkten die alle eigendom zijn van de familie Voeten. Stichter Hugo Voeten opende zijn eerste supermarkt in 1968 in Retie, in de Kempen. Het zwaartepunt van Cash & Fresh ligt in de provincie Antwerpen met 23 vestigingen. Dan volgen Oost-Vlaanderen (9), Limburg (9) en Vlaams-Brabant (2). Cash & Fresh heeft een imago opgebouwd van de betere supermarkt die mikt op kwaliteit en verswaren. De keten biedt haast uitsluitend voedingsproducten aan. Ze haalde afgelopen jaar een omzet van meer dan 200 miljoen euro en gaat voor dit jaar uit van 6 à 8% groei. De groep haalt een vrij hoge operationele cashflowmarge van 11%. De bedrijfswinstmarge komt uit op bijna 7%, wat een topmarge is voor de sector. Specialisten schatten dat de groep van eigenaar verwisselt voor een bedrag van minstens 120 miljoen euro.

De Kempische adviseur SDM rond de broers Verbrughe begeleidt de verkoop. SDM is vooral bekend voor het begeleiden van de verkoop van kleinere bedrijven, en is minder vertrouwd met de manier van werken van Angelsaksische buyout-fondsen, heet het bij sommige kandidaat-kopers. In het verkoopproces ligt Delhaize momenteel op kop. De groep zou een vorm van exclusiviteit gekregen hebben bij het onderzoek van de boeken, zeggen bronnen vertrouwd met het verkoopproces. Delhaize zelf wou gisteren geen commentaar geven. Carrefour, dat ook op de regionale supermarktketen aast, moet voorlopig vanop de zijlijn toekijken.

Kenners geloven dat het nog een paar maanden kan duren voor de effectieve overnemer bekend is. Verscheidene financiële partijen hebben min of meer intensief op Cash & Fresh gewerkt, maar die interesse is ondertussen gereduceerd tot nog één gegadigde. Voor sectorgenoten zoals Carrefour en Delhaize is Cash&Fresh een van de laatste overnamemogelijkheden in België. De omvang van de winkels maakt het waarschijnlijk dat de supermarkten, die nog uitgebaat worden vanuit één centrale structuur, op termijn in franchising worden gegeven.

Bladzijde 44-45: Herstel Delhaize wacht op bevestiging.