BRUSSEL (reuters, eigen berichtgeving) - De beleggers reageerden gisteren positief op de aankoop van aandelen Versatel door mediatycoon John De Mol. Die heeft zijn belang in de Nederlandse telecomgroep verhoogd van 25,1 naar 41,7 procent. Dat gebeurde al op 10 november, maar De Mol maakte het pas dit weekeinde bekend. De aandelen klommen op Euronext Amsterdam met 4,4 procent tot 2,40 euro.

De Mol, de man achter onder meer de reality soap Big Brother, liet gisteren weten dat zijn investeringsmaatschappij Talpa geen operationele controle wil over Versatel maar het bedrijf blijft bekijken als een interessante overnamekandidaat voor grotere Europese telecomoperatoren. De Mol ambieert dan ook geen zetel in de raad van bestuur en zal zich niet mengen in het dagelijks beleid.

Een overname zou De Mol veel geld opleveren. Maar het zou ook kunnen dat De Mol zijn televisieprogramma's via het netwerk van Versatel wil verspreiden.

De Nederlandse wet verplicht aandeelhouders niet om een openbaar bod uit te brengen op de rest van de aandelen zodra ze een zekere participatie in handen hebben. Het is niet duidelijk of Talpa van plan is om nog meer aandelen te kopen, of dat het al gesprekken heeft met mogelijke overnamekandidaten, zoals het Zweedse Tele2 of het Spaanse Telefonica.

De Mol en Versatel zijn ook allebei uit op de uitzendrechten van het betaalde voetbal in Nederland. Maar ze ontkennen beide dat de verhoging van de participatie iets te maken heeft met dit dossier.

Overnamegeruchten, aangewakkerd door de agressieve aandeleninkoop door De Mol, hebben de aandelenkoers van Versatel al 70 procent doen stijgen sinds eind oktober. Telkens er nieuws is over De Mol die zijn participatie verhoogt, vrezen de beleggers dat ze een goede deal dreigen te missen en storten ze zich op de aandelen.

Versatel is uitgegroeid tot een sterke concurrent van de Nederlandse telecomoperator KPN en is ook actief in België en Duitsland. In ons land vormt de telecomoperator vooral met zijn internetabonnementen concurrentie voor Belgacom.

(nna)