Fusies en overnamebiedingen lagen gisteren aan de basis van heel wat koersstijgingen. Een teken, zeggen analisten, dat de bedrijven de economische toekomst met vertrouwen tegemoet zien.

In Azië was het beeld wat minder overtuigend. De Japanse beurs deed het uitstekend, onder leiding van de banken. Die hadden de wind in de zeilen na een rapport van zakenbank Nomura Securities waarin de Japanse banken koopwaardig worden genoemd. Volgens de analisten van Nomura schieten ze goed op met het afschrijven van slechte kredieten.

In Europa waren het vooral de fusievoorstellen die de Londense beurs (LSE) en Novar, een producent van klimaatregelingssystemen, ontvingen. Beleggers zijn voortdurend op zoek naar aandelen die het doelwit zouden kunnen worden van een overnamepoging. Daar tegenover staan een aantal bedrijven met bijzonder veel cash die proberen groei te kopen.

Novar klom 14 procent na het bod van Honeywell Int. Hoewel de raad van bestuur van de Londense beurs het bod verworpen heeft, klom de koers van LSE 26 procent. Deutsche Börse zakte 4 procent. Euronext, de concurrent van beide beurzen, zakte 4,7 procent. Als het tot een fusie komt tussen Londen en Frankfort kan dat Euronext omzet kosten.

Lloyds TSB vlagde 3,5 procent hoger af nadat de bank aankondigde dat de winst dit jaar in lijn zal zijn met de verwachtingen in de markt. Volgend jaar zullen de zaken beter gaan, luidt het. Ook de verzekeraars deden het goed. Aegon klom 3,3 procent na een upgrading van ,,neutraal'' naar ,,outperform''.

In eigen land was er winst voor Dexia (1,4 procent) en Belgacom (1,3 procent), maar verlies voor Kinepolis (-4,7 procent) dat voor de jongste drie maanden een tegenvallende ticketverkoop bekendmaakte en de Econocom Groep (-0,9 procent).

In Amerika ging de markt goed van start. De beleggers putten moed uit de overname van PeopleSoft door Oracle en uit de overname van Novar in Europa. Zij besluiten eruit dat de bedrijven de economische toekomst gunstig tegemoet zien. Kort na de middag stonden zowel de Dow Jones index als de Nasdaq een klein half procent hoger.