-  Irak en Afghanistan onderhandelen over toetreding WTO
-  Lamy kandidaat om WTO te leiden
-  Minder Duitse groei verwacht
-  China verwacht groei van 9,3 procent
-  EU voor eengemaakte markt woonkrediet

Irak en Afghanistan onderhandelen over toetreding WTO

Irak en Afghanistan, beide doelwit in de Amerikaanse strijd tegen het terrorisme, mogen onderhandelingen starten over toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Dat heeft de Wereldhandelsorganisatie gisteren bekendgemaakt.

Het zal waarschijnlijk nog jaren duren vooraleer de onderhandelingen afgerond zijn.

(bloomberg)Lamy kandidaat om WTO te leidenFrankrijk heeft Pascal Lamy, de voormalige Europese commissaris voor Buitenlandse Handel, officieel voorgedragen als kandidaat voor de functie van secretaris-generaal van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Lamy maakte dat gisteren zelf bekend in een interview met Radio Classique.

Volgens Lamy werd zijn kandidatuur voor de opvolging van de Thailandse Supachai Panitchpakdi vorige vrijdag officieel ingediend door Parijs ,,met de steun van de 24 andere Europese landen''. De WTO bevestigde de kandidatuur te hebben ontvangen.

De benoeming van de nieuwe topman van de WTO wordt midden 2005 verwacht.

Andere kandidaten naast Lamy zijn de Braziliaanse WTO-ambassadeur Luiz-Felipe de Seixas Correa, de Uruguayaanse ambassadeur Carlos Perez del Castillo en de Mauritaanse minister van Buitenlandse Zaken, Jayen Cuttaree.

(afp,dpa)

Minder Duitse groei verwachtHet Duitse economische onderzoeksinstituut RWI verwacht dat de Duitse economie volgend jaar met slechts 1,3 procent zal groeien.

In juli raamde het onderzoeksinstituut de groei van de Duitse economie volgend jaar nog op 1,8 procent.

(bloomberg)

China verwacht groei van 9,3 procentDe woordvoerder van het Chinese Bureau voor Statistiek heeft gisteren bekendgemaakt dat de Chinese economie dit jaar wellicht met 9,3 procent zal groeien. Voor volgend jaar raamt het bureau de groei op 8,5 procent.

Een groei die het gevolg is van de verdere verstedelijking en industrialisering, aldus de woordvoerder.

Ook de besteding van de gezinnen draagt bij tot de groei. Die zal bovendien worden gesteund door een stabiel fiscaal en monetair beleid.

(afp)

EU voor eengemaakte markt woonkrediet

De Europese Commissie gaat tegen midden volgend jaar voorstellen doen om de Europese markt voor hypotheekleningen meer te integreren. Als er een eengemaakte markt was voor woonkredieten, zouden de Europeanen allicht minder betalen voor zo'n krediet, is de redenering.

(reuters)